4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 5:50
No menu items!

Tel Drum, „firma lui Dragnea”, le ia milioane de euro caracalenilor ca sa nu mai dea-n gropi

spot_img

 

Liviu Dragnea, ministrul dezvoltăriiDe când Liviu Dragnea este vicepremier, firma care îi renova hotelul soţiei, a devenit una regională. Nu mai asfaltează doar Teleormanul, ci toată Oltenia. Acum, pe listă e celebrul orăşel Caracal. Un orăşel prea sărac pentru a nu avea alei, trotuare şi gropi astupate. Pentru acest lux şi privilegiu, caracalenii vor plăti 10 milioane de euro. Scump, da’ merită!

Cum se topi zăpada la caracaleni, edililor le zâmbiră hâd gropiţele din asfalt. Şi cine să le astupe dacă nu firma “lu’ dom’ Dragnea”? Făcură ei licitaţie, sau cum s-o fi numind, şi stabiliră să se câştige prin preţul cel mai bun. A câştigat Tel Drum SA. Dar, nu singura. S-a mai băgat în seamă şi o firmă din Bucureşti, Societatea de Construcţii în Transporturi SCT SA. Ei, firma asta e controlată de nişte austrieci, Do-Fi South-East Holding GmbH . Tot aici mai găsim şi un broker, „ars” la bani de CNVM pentru manipularea pieţei de capital.  Acu’, să vedem ce vor face caracalenii când o să vină firma lu’ domnu’ Dragnea cu acte d-alea adiţionale şi când vor veni şi austriecii cu adiţionalele lor… În fine, până una-alta, ziseră că obiectivul contractului să fie: „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Caracal”.

Cine sunt „austriecii”

Do-Fi South-East Holding GmbH este un fond de investiţii, controlat de Donau-Finanz Treuhandund Finanzierungsgesellschaft m.b.H & Co, care deţine în România participaţii, atât în domeniul imobiliar, cât şi în cel industrial.
În Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA, care are că principală activitate executarea de lucrări de construcţii de autostrăzi, drumuri şi poduri, austriecii deţin 36%.

În aceeaşi firmă de construcţii, asociat, cu 10%, este şi Adrian Andrici, unul dintre brokerii amendați de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru a scăpa de cea mai mare amendă dată vreodată vreunui investitor persoană fizică, respectiv 887.000 de lei, pentru acuzaţii de manipulare a pieţei.

După ce Curtea de Apel Bucureşti anulase amenda din 2007, Andrici a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie printr-o decizie definitivă şi irevocabilă.

Andrici ar fi făcut, potrivit CNVM, tranzacţii cu acţiunile Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC), în ultimele secunde ale şedinţei de tranzacţionare din 31 martie 2006, stabilind niveluri artificiale de preţ, pentru a profita de poziţiile deschise de contracte derivate (futures) la Bursa din Sibiu pe aceleaşi acţiuni. El ar fi înregistrat atunci un câştig de peste 220.000 de lei din diferenţa de preţ dintre acţiunile SNP şi RRC şi contractele futures aferente.

Despre Tel Drum ştim, dar să nu uităm…

Până să intrăm în Uniunea Europeană, Tel Drum SA îşi făcea de cap în linişte în Teleormanul lui Liviu Dragnea. Asfalta tot. Problemele au început să apară când firma a devenit celebră, după ce Comisia Europeană a descoperit fraude la licitaţiile pentru reabilitarea unor drumuri din Teleorman. Şoselele au fost refăcute cu bani europeni (85%) şi de la bugetul de stat (15%) de către Tel Drum. Oficialii europeni cer înapoi 36,5 de milioane de lei, bani pe care trebuie să-i restituie teleormănenii.

Totul a început pe 28 martie 2011, atunci când o misiune de audit a Comisiei Europene pentru Programul Operaţional Regional a investigat modul în care s-a desfăşurat Contractul de finanţare cu numărul 120/25 martie 2009: „Reabilitare DJ 701, limita judeţului Dâmboviţa – Gratia- Poieni- Siliştea- Scurtu Mare- Slăveşti – Ciolăneşti- Zâmbreasca- Dobroteşti”. Proiectul era desfăşurat în cadrul Axei prioritare 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii de transporturi regionale şi locale”.

Contractul, în valoare de aproximativ 90 de milioane de lei fără TVA, a fost câştigat de o asociere de firme condusă de Tel Drum. După ce au analizat documentaţia de la licitaţia publică, experţii europeni au concluzionat: „Încălcare a normativelor legale în materia achiziţiilor publice”.

Potrivit raportului întocmit de aceştia, „beneficiarul lucrării, Consiliul Judeţean Teleorman, a utilizat criterii de selecţie restrictive”. „Astfel, autoritatea contractantă a stabilit o listă detaliată de echipamente (utilaje) tehnice pentru care candidaţii trebuie să facă dovadă că le deţin (posesie/folosinţă) în vederea realizării contractului de lucrări, prin această cerinţă restricţionând accesul celorlalţi ofertanţi”, se arată în raportul comisiei de audit. Adică, dedicaţie. Echipamentele şi utilajele din caietul de sarcini le avea doar Tel Drum.

Supărat foc,  Liviu Dragnea a dat în judecată Direcţia Generală Constatare şi Stabilire Nereguli Fonduri Europene din subordinea Ministerului Dezvoltării, susţinând că licitaţiile s-au desfăşurat corect.

Autoritatea contractantă a încercat şi, în opinia noastră, a reuşit, să se asigure că în procesul de achiziţii publice se consumă efectiv, eficient, în mod etic, echidistant şi transparent

Liviu Dragnea
ministrul dezvoltării

Şi, ce nu trebuie uitat, Tel Drum SA este firma care, în 2002, a renovat Hotelul Turris, proprietatea soției vicepremierului, Bombonica Dragnea.

Ștefan Tănăsescu