11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:22
No menu items!

Tatăl lui Radu Țibulcă, ofițer la DGA, prins în timp ce lua mită miei și vin. Acuzațiile grave care i se aduc

spot_img

Polițistul anticorupție Cătălin Țibulcă a fost prins în timp ce lua mită patru miei și 20 de litri de vin de la un dezvoltator imobiliar. Fiul acestuia este cunoscutul prezentator radio Radu Țibulcă.

Cătălin Țibulcă a fost trimis în judecată, în luna decembrie a anului trecut, potrivit 7iasi.ro.

În dosarul în care a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Cătălin Țibulcă, dar și oamenii de afaceri Liviu Dobre și Vasile Giurgiuveanu, se arată că ofițerul DGA acționa pentru a satisface interesele celor doi oameni de afaceri prin anchetarea abuzivă și șantajarea unor persoane doar pentru a obține de la acestea denunțuri și mărturii împotriva adversarilor politici și de afaceri a celor doi.

Țibulcă este acuzat de comiterea infracţiunilor de luare de mită, șantaj și cercetare abuzivă. 

Comisarul DGA era înregistrat chiar în birou

Printre metodele de supraveghere puse în aplicare de către procurorii DNA, cu sprijinul colegilor lui Țibulcă de la DGA, s-a numărat și montarea de tehnică chiar în biroul polițistului, unde au avut loc convorbirile compromițătoare care au dovedit activitatea ilegală. Aici ofițerul stabilea cu oamenii de afaceri cum să acționeze, dar și amenința persoane pe care le chema la audieri pentru a obține denunțuri.

Din convorbirile purtate în biroul de la DGA, anchetatorii au aflat că omul de afaceri Liviu Dobre intenționa să candideze pentru funcția de primar al comunei Rediu și că acesta a apelat la ajutorul lui Țibulcă pentru a-l compromite pe actualul primar, Ciprian Grosu.

În rechizitoriul DNA se mai arată că tatăl lui Radu Țibulcă era urmărit de mult timp, iar în luna aprilie a anului 2022, acesta ar fi luat mită de la dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre. Atunci, comisarul DGA ar fi primit de la omul de afaceri drept mită patru miei sacrificați și 20 de litri de vin. Momentul înmânării mitei a fost înregistrat la 16 aprilie 2022.

„Pe de altă parte, în urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate în prezenta cauză cu privire la comisarul șef ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a unor fapte penale noi, respectiv cu privire la săvârșirea de către acesta a infracțiunilor de „luare de mită” și „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, se arată în rechizitoriu, potrivit 7iasi.ro.

Potrivit DNA, activităţile desfăşurate de către ofiţerul de poliţie Cătălin Țibulcă în sprijinul intereselor celorlalţi doi inculpaţi din dosar s-ar fi materializat prin:

-constituirea unor dosare penale pe baza unor petiţii sau procese-verbale de sesizare din oficiu în care ar fi fost consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului şi în care s-ar fi desfăşurat cercetări faţă de persoane cu care inculpaţii Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu ar fi fost în conflict, direcţionând cursul anchetelor în sensul dorit de aceştia;

-ameninţarea unei persoane cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare în scopul de a obţine de la aceasta un denunţ în legătură cu presupuse fapte de natură penală ce ar fi fost săvârşite de către primarul unei comune, cu care inculpatul Dobre Liviu s-ar fi aflat în conflict;

-furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii rezultate şi din activitatea de cercetare penală efectuată personal de ofiţerul de poliţie inculpaţilor Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu, care ar fi fost folosite ulterior de către aceştia împotriva persoanelor cu care s-ar fi aflat în conflict (prin sesizarea administrativă a unor instituţii – Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc. sau prin diseminarea către ziarişti în vederea publicării unor articole denigratoare).

SURSA FOTO: Romaniatv.ro

                                                                                                      Adina Bucur Silav