3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 2:48
No menu items!

Tatăl lui Snowden: FBI mi-a cerut să merg la Moscova şi să-l conving să se întoarcă, însă nu am dorit să devin un mijloc de presiune

spot_img

Tatăl lui Snowden: FBI mi-a cerut să merg la Moscova şi să-l conving să se întoarcă, însă nu am dorit să devin un mijloc de presiune

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a încercat să-l convingă pe tatăl lui Edward Snowden, fostul tehnician CIA, să meargă la Moscova pentru a-şi convinge fiul să se întoarcă în ţară, dar acesta a refuzat pentru că nu dorea să devină „un mijloc de presiune”’ asupra fiului său, după cum a mărturisit Lon Snowden, într-un interviu apărut miercuri în publicaţia The Washington Post, citată de Ria Novosti.

Tatăl lui Edward Snowden l-a sfătuit pe fiul său să rămână în Rusia, o ţară în care fugarul american, blocat pe un aeroport moscovit, a cerut un azil temporar la 16 iulie, dar Serviciul rus pentru Migraţie tergiversează să-i dea un răspuns.

„Ed, totul este bine acasă, te iubim şi sperăm să ne vedem în curând. Dar, înainte de toate, vreau ca tu să fii în siguranţă”, a declarat Lon Snowden într-un interviu pentru televiziunea Rossia 24, pe care fiul său urma să îl vadă, adăugând că intenţionează să se deplaseze în Rusia, dar nu ştie când exact va avea loc această călătorie.

„Nu voi discuta această problemă cu FBI, sunt cetăţean american, sunt tatăl lui Edward Snowden şi nu am de gând să-mi cer scuze pentru aceasta. Îmi iubesc fiul, sunt mândru de el, cred că dacă voi merge în Rusia o voi face din motive legitime şi în circumstanţe potrivite”, a subliniat el.

Lon Snowden a afirmat că nu a dorit să stea în aeroport ca „instrument emoţional” în mâinile FBI pentru scoaterea fiului său din vizuină.

întrebat care au fost posibilele motive care l-au determinat pe Snowden să dezvăluie informaţii cu caracter sensibil, Lon a afirmat că punctul de cotitură pentru fiul său s-a produs în ultimele 6-9 luni, iar interesul său pentru politică a crescut după revoluţia din Tunisia, izbucnită în 2010. Totodată, l-a marcat profund faptul că „Primăvara arabă” a început de la gestul unui singur om , și anume, sinuciderea vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care şi-a dat foc la 17 decembrie 2010.

Fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA, Edward Snowden, este blocat de mai bine de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, de când a venit din Hong Kong. Washingtonul cere extrădarea sa către Statele Unite, unde a fost inculpat pentru spionaj.

C.I.