9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:15
No menu items!

TAROM are probleme grave de securitate

spot_img

Inspectorii Autorității Aeronauticii Civile au dat un avertisment companiei aeriene

TAROM-Airbus_A310_YR-LCA

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a transmis o avertizare oficială companiei TAROM după o inspecție de securitate aeronautică efectuată de către o echipă a Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) la Aeroportul Internațional Henri Coandă București în perioada 14-15 aprilie 2014.

Chiar dacă inspectorii AACR au efectuat, în 2013, două inspecții de securitate aeronautice, Elena Grigore, șefa dimisionară a Serviciului Securitate Aeronautică din TAROM și fostul director Dragoș Munteanu nu au rectificat în totalitate deficiențele constatate.

Potrivit unui document intrat în posesia Sursa Zilei, compania TAROM a fost avertizată de inspectorii Autorității Aeronautice Civile că există anumite deficiențe în securitatea aeronautică.

Ca urmare a activității de inspecție de securitate aeronautică efectuată de către o echipă a Autorității Aeronautică Civilă Română la Aeroportul Internațional Henri Coandă București în perioada 14-15 aprilie 2014, atragem atenția asupra faptului că deficiențele constatate cu prilejul celor două inspecții anterioare din 27-28.02.2013 și din 31.10-01.11.2013, pe aceeași temă, nu au fost rectificate în totalitate de către TAROM, fiind regăsite și cu prilejul acestei inspecții. Vă informăm că în conformitate cu orevederile Regulamentului UE nr. 18/2010 al Comisiei, remedierea deficiențelor se realizează prompt. Vă aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu prevederile Regulamentului Uniuniii Europene al Comisiei, aceasta reprezintă o AVERTIZARE OFICIALĂ pentru TAROM

Armand Petrescu
directorul AACR

Inspectorii Autorității Aeronautice Civile au cerut identificarea de măsuri eficiente pentru rectificarea deficiențelor constatate, „luând în considerare și recomandările echipei de inspecție cuprinse în raport și transmiterea către AACR , spre aprobare a unui plan de acțiuni corective”.

Surse oficiale ne-au explicat că toată activitatea de securitate se reduce numai la actualizarea programului de securitate cu recomandările date de Ministerul Transporturilor. Securitatea se face numai din pix, fără implementare promptă, și într-un mod superficial. Verificarea conformității falsului privind așa zisele suspiciuni pentru evenimentele pe zona cargo și poștă se poate face cu autoritatea de securitate a Ministerului Transportului. Prin dezinformare intenționată, lipsa unei pregătiri militare, confuzie și neprofesionalism, șefii securității aeronautice din TAROM sunt iresponsabili. Printre deficinețele constatate se numără accesul pasagerilor la dulapul cu documente care ar putea fi folosite pentru favorizarea unui act de intervenție ilicită și lăsarea terminalelor de calculator deschise pentru accesul la informații sensibile inclusiv posibilitatea printării unui bilet sub nume fals”, ne-au declarat sursele citate.

Conducerea TAROM a refuzat să ne explice ce deficiențe au constatat inspectorii AACR în timpul inspecțiilor, dacă avertizarea oficială primită din partea Autorității Aeronautice Civile Române reprezintă o contravenție sau o infracțiune, dacă responsabilul cu securitatea TAROM răspunde contravențional sau penal și dacă, după acest eveniment major de securitate, responsabilul cu securitatea TAROM este cercetat sau va demisiona din funcție.

Ștefan Etveș