15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 14:19
No menu items!

TAROM, aproape de o grevă. Contractul colectiv de muncă nu a fost înregistrat la ITM

spot_img

Sindicatele din compania națională de aviație nu sunt de acord cu anumite clauze

Tarom_greva

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov a anunțat compania TAROM că nu a fost înregistrat contractul colectiv de muncă pe anii 2014-2016, pentru că sindicatele nu au fost de acord cu anumite clauze.

Managerul TAROM, Christian Heinzmann, răspundea, prin biroul de presă, la o solicitare formulată de Sursa Zilei, că, în 5 septembrie, a fost semnat contractul colectiv de muncă.

În data de 5 septembrie 2014, noul Contract colectiv de Muncă a fost semnat cu un cvorum majoritar în cele 2 confederaţii naţionale la care sunt afilialte sindicatele TAROM.

răspuns TAROM pentru Sursa Zilei
5 septembrie 2014

Trei zile mai târziu, pe 8 septembrie, prelungirea CCM a expirat, iar sindicatele au început negocierile, în timp ce piloții anunțau că sunt indisponibili pentru zbor.

Acum, la patru luni după negocieri dure între sindicate și conducerea TAROM privind noul contract colectiv de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov a respins noul CCM.

Reprezentanții părților participante la negocierile contractului colectiv de muncă al companiei TAROM nu au fost de acord cu clauzele contractului, acest fapt fiind consemnat în procesul verbal de negociere din 5 septembrie

motivare ITM

Odată „îngropat” noul contractul colectiv de muncă negociat, piloții se pregătesc de grevă. Surse autorizate din TAROM ne-au declarat că piloții, însoțitorii de bord și personalul tehnic nu au mai încasat niciun fel de diurnă sau bon de masă, ci și-au ridicat de la casierie doar salariile de bază.

Din 5 septembrie nu s-a mai încasat nimic, în data de 30 septembrie s-au virat avansurile aferente lunii trecute. În afara de salarii, piloții, însoțitorii de bord sau angajații de la tehnic ar fi trebuit să primească diurnă, banii pentru benzină, bonuri de masă plus alte drepturi salariale aferente personalului aeronavigant. Piloții au demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă

surse autorizate TAROM

Potrivit acelorași surse, după alegeri, se pune în aplicare programul de restructurare care prevede concedierea a cel puțin 500 de salariați de la TAROM.

Vor avea loc negocieri separate cu fiecare sindicat și s-ar putea încheia contracte individuale de de muncă

surse autorizate TAROM

Dacă piloții și însoțitorii de bord demarează procedurile pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă, în cel mult 3 săptămâni se poate declanșa și greva.

Ștefan Etveș