luni, 25 ianuarie 2021 - 3:29

Țările bogate și-au cumpărat vaccinuri cât să-și imunizeze de trei ori populația

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Țările bogate au cumpărat suficiente doze de vaccin Covid-19 pentru a-și imuniza populația de trei ori, a spus un avertizor internațional, în timp ce țările în curs de dezvoltare sunt lăsate în urmă în sprintul global pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, relatează CNN.

În 67 de țări mai sărace, doar una din 10 persoane poate spera să primească un vaccin până la sfârșitul anului viitor, a declarat miercuri Alianța Vaccinurilor Populare. Dar în lumea dezvoltată, unde a început să se grăbească asigurarea vaccinului în primele săptămâni și luni ale pandemiei, a fost comandat un surplus; cu națiuni care reprezintă doar 14% din populația lumii deținând mai mult de jumătate dintre cele mai promițătoare vaccinuri.

Grupul a cerut companiilor farmaceutice să-și împărtășească tehnologia și proprietatea intelectuală cu Organizația Mondială a Sănătății și a solicitat guvernelor să se angajeze să trimită vaccinuri în statele în curs de dezvoltare, pentru a închide disparitatea economică dintre națiuni pe măsură ce se pare că vor ieși din devastatoarea criză Covid -19.

„Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin pentru salvarea vieții, din cauza țării în care trăiește sau a banilor din buzunar”, a spus Anna Marriott, Manager de politici de sănătate la Oxfam – una dintre organizațiile de caritate care formează Vaccine Alliance, împreună cu Amnesty International, Global Justice Now și altele.

„Dar dacă ceva nu se schimbă dramatic, miliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi un vaccin sigur și eficient pentru Covid-19 în următorii ani”, a adăugat ea.

Marți, Regatul Unit a devenit prima națiune care a început să își vaccineze cetățenii cu o lovitură Covid-19 complet verificată și autorizată, marcând o etapă majoră într-o pandemie care a adus lumea în stagnare.

Dar 96% din dozele de vaccin Pfizer / BioNTech pe care Marea Britanie a început să le administreze au fost cumpărate de țările bogate, a spus Alianța Vaccinului Popular. În mod similar, fiecare dintre dozele Moderna – un alt candidat principal ale cărui studii au demonstrat o rată ridicată de eficacitate – au fost achiziționate de țările bogate.

În Canada, au fost achiziționate suficiente doze pentru a imuniza cetățenii de cinci ori dacă toate vaccinurile de vârf sunt aprobate, a spus grupul.

Aceste perspective vin în contrast puternic cu situația din lumea în curs de dezvoltare.
În special, grupul a identificat 67 de țări cu cel mai mare risc de a fi închise din calea de ieșire din pandemie. Cinci dintre ei – Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan și Ucraina – au raportat mai mult de 1,5 milioane de cazuri.

“Acapararea vaccinurilor subminează în mod activ eforturile globale pentru a se asigura că toată lumea, pretutindeni, poate fi protejată de Covid-19“, a declarat Steve Cockburn, șeful Justiției Economice și Sociale al Amnesty International.

„Cumpărând marea majoritate a ofertei mondiale de vaccinuri, țările bogate își încalcă obligațiile privind drepturile omului”.

Cel puțin 172 de țări au sau iau în considerare participarea la COVAX, o inițiativă condusă de Organizația Mondială a Sănătății care își propune să ofere acces la nivel mondial la vaccinuri eficiente Covid-19, potrivit organismului.

Dar un studiu realizat de Institutul Global de Sănătate al Universității Duke luna trecută a constatat că doar 250 de milioane de doze au fost confirmate ca fiind achiziționate în cadrul schemei.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente se va întruni joi pentru a lua în considerare acordarea autorizației de utilizare de urgență pentru vaccinul Pfizer din Statele Unite. Dacă va fi aprobată, țara s-ar putea alătura Regatului Unit în administrarea dozelor în următoarele zile.

Sursa: CNN

Editor: M.C.

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...