21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 19:03
No menu items!

Tăriceanu: Nu mi se pare normal ca la Parchete de nivel superior să lucreze procurori fără experiență

spot_img

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament, că modificările aduse legilor justiției prin ordonanța de urgență adoptată de guvern arată că România și-a arătat toată disponibilitatea față de Comisia de la Veneția și față de partenerii europeni. 

Răspunzând unei întrebări, Tăriceanu a precizat că, în opinia sa, la Parchetele de nivel superior, cum este Parchetul General, nu ar trebui să lucreze procurori fără experiență, „care își fac ucenicia pe dosare complicate.”

Nu mi se pare normal ca la Parchete de nivel superior, cum este Parchetul General, să lucreze procurori fără suficientă experiență  profesională și asta cred că ar trebui să-l îngrijoreze (pe Augustin Lazăr – n.r.). Dar, ca o chestiune de principiu, cred că peste tot e bine să lucreze oameni care au o experiență profesională, și nu persoane care își fac ucenicia pe dosare complicate”, a spus președintele Senatului. 

„Pentru a arăta toată disponibilitatea pe care o avem față de Comisia de la Veneția si față de partenerii noștri europeni, s-au făcut toate modificările pe cale de consecință.”, a subliniat Tăriceanu. El a arătat și că discuția pe care avut-o cu ministrul justiției, Tudorel Toader, înainte de vizita acestuia la Comisia de la Veneția, a vizat toate temele înscrise în raportul preliminar al Comisiei. 

Despre protocoalele din Justiție

Pe de altă parte, președintele Senatului a arătat că este de acord cu revizuirea sentințelor emise în dosarele în care au fost folosite probe obținute în baza protocoalelor secrete dintre diverse instituții ale statului.

„Nu cred că putem discuta de un stat de drept câtă vreme există protocoale secrete între diverse instituții. Cred că e cea mai mare calamitate, din 1990 încoace, cu care avem de a face. Va fi rol Justiției să hotărască ce face cu aceste sentințe. Suntem confruntați cu o problemă foarte gravă, unică în Europa, și nu putem să trecem cu superficialitate pe acest lucru”,  a  mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Despre decizia CCR privind Codul de procedură penală

Șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a reacționat luni după ce CCR a decis să declare parţial neconstituţional Codul de procedură penală.

„Nu știu dacă se pune realmente o problemă de încredere, dar din discuțiile pe care le-am avut, (…)în gândirea pe care cei din comisie știu că au avut-o a fost următoarea, și anume să se pună mai mult accent pe latura preventivă a corupției și nu pe latura represivă. (…) Cred că este de resortul comisiei speciale să facă această analiză pe baza deciziei CCR și să acționeze ca atare”, a mai spus Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

R.D.