Tăriceanu: “Nu cred că e nevoie în acest moment de mitinguri de susținere”. Ce a spus despre Statutul magistraților

Calin Popescu Tariceanu, despre Directiva UE privind prezumția de nevinovăție

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament că, în opinia sa, nu ar fi nevoie de mitinguri de susţinere aşa cum au anunţat anumiți lideri ai PSD că intenţionează să organizeze în zilele următoare.

”Nu ştiu cine organizează proteste, eu nu sunt încă informat, dar lumea e liberă să protesteze. Se întâmplă de atâta vreme. E în ultima vreme o anumită tendinţă de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament, care este forumul democratic, în stradă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, întrebat care este poziţia ALDE şi dacă partidul va participa la mitingurile PSD.

”Nu ştiu, eu cred că nu e nevoie în acest moment de mitinguri de susţinere”, a completat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că zilele următoare va fi o şedinţă a coaliţiei de guvernare şi va discuta subiectul acolo.

Primul astfel de miting a fost anunțat deja de senatorul PSD Claudiu Manda pentru sâmbătă, începând cu ora 15.00, la Craiova. Potrivit lui Manda, la miting sunt așteptate aproximativ 30.000 de persoane. 

Potrivit unor afișe publicate de Claudiu Manda și de ministrul muncii Olguța Vasilescu, mitingul ar urma să se desfășoare sub sloganul ”Ajunge” şi se vrea a fi o manifestaţie împotriva celor care vor să confişte votul românilor.

Atât Manda, cât și secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a vorbit despre posibilitatea să fie organizate manifestaţii şi în alte oraşe tot la sfârşitul acestei săptămâni. 

Despre Statutul magistraților

Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus luni că va discuta cu colegii social-democrați pentru a susține, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor amendamentul propus de ALDE referitor la răspunderea magistraților.

“Articolul referitor la statutul magistraților a fost adoptat într-o anumită formă în comisie. Există amendamentul pe care l-a depus colega mea doamna deputat Cătăniciu. Voi avea o discuție în acest sens și cu colegii din PSD să voteze amendamentul propus de dna Cătăniciu”, a declarat luni Tăriceanu.

Într-un comunicat remis duminică presei, deputatul Steluța Cătăniciu afirma că ALDE nu susține prevederile privind răspunderea magistraților adoptate de comisia parlamentară privind legile Justiției, deoarece le consideră inoperante. Ea a precizat că ALDE s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei legi ale Justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, “care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri”.

“Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale, am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor <<de îndată>> sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins”, a spus Cătăniciu.

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache, a anunțat luni că PSD și ALDE vor susține în plenul Camerei Deputaților un amendament respins săptămâna trecută la comisie, care prevede că, în cazul săvârșirii unei erori de către un judecător sau procuror, statul se îndreaptă cu acțiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.

 

NICIUN COMENTARIU