Tăriceanu: “Evenimentele de ieri au fost și rezultatul incitărilor la violență, susținute de lideri politici”

Calin Popescu Tariceanu, despre Directiva UE privind prezumția de nevinovăție

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis, sâmbătă, un mesaj de suport pentru Jandarmerie şi Poliţie şi a criticat declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi pe cele ale liderilor Opoziţiei, afirmând că acestea nu au făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public.

”Am urmărit cu multă îngrijorare protestele violente care au avut loc pe parcursul zilei de ieri în zona Pieţei Victoria şi cred că reacţia tuturor instituţiilor statului în aceste momente tensionate este importantă pentru democraţia din România. Din acest punct de vedere, doresc să fac câteva precizări din poziţia de preşedinte al Senatului. Vreau să afirm răspicat dreptul fiecărui cetăţean într-o democraţie de a se exprima public şi de a protesta, atât timp cât o face fără a incita la violenţă sau fără a comite violenţe. Din acest punct de vedere, voi continua să susţin dreptul cetăţenilor de a protesta paşnic. În acelaşi timp, resping cu fermitate orice formă de violenţă, verbală sau fizică, şi cred că aceeaşi opinie este împărtăşită de milioanele de români care au văzut ieri şi astăzi turnura violentă pe care au luat-o protestele. Românii trebuie să ştie că instituţiile statului, cu atribuţii în acest sens, veghează pentru a respecta legea şi ordinea; iar din acest punct de vedere, vreau să transmit un mesaj de suport pentru Jandarmerie şi Poliţie. Este nevoie ca românii să ştie că Jandarmeria şi Poliţia acţionează pentru a menţine liniştea şi ordinea publică, în conformitate cu atribuţiile legale”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe contul său de Facebook.

El a ţinut să critice declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale liderilor partidelor de Opoziţie.

Tăriceanu le-a cerut tuturor liderilor politici să îşi asume răspunderile care le revin în ”menţinerea ordinii publice, păstrarea păcii sociale şi apărarea unităţii naţionale”.

”Este important să punem punct tuturor injuriilor şi incitărilor la violenţă din ultimele săptămâni, care nu fac decât să pună gaz peste foc. Trebuie spus că evenimentele de ieri au fost şi rezultatul incitărilor la violenţă din spaţiul public pe care, din păcate, unii lideri politici le-au încurajat. Violenţa de limbaj degenerează în violenţă fizică, iar violenţa fizică în condiţiile actuale loveşte nu numai în civilii paşnici sau în forţele de ordine, ci în integritatea, suveranitatea şi independenţa naţiunii transformându-se în act de trădare naţională. Trecem în aceste zile printr-un moment critic, în care nu trebuie permis ca aceste violenţe să se răspândească şi să îi afecteze pe românii care îşi doresc să trăiască într-o ţară în care drepturile şi libertăţile lor sunt respectate şi în care se pot bucura de linişte şi siguranţă”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

NICIUN COMENTARIU