10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:25
No menu items!

În țara fără autostrăzi, Guvernul taie din banii Transporturilor și umflă bugetul SRI

spot_img

Guvernul operează prima rectificare bugetară din acest an tăind bani de la Transporturi, Agricultură, Administrație Publică și Dezvoltare Regională și majorând bugetul Serviciului Român de Informații.

Oficialii Ministerului Finanțelor spun că rectificarea vizează menținerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash și 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA. Rectificarea asigură fonduri suplimentare pentru sănătate și învățământ, banii pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent dar și fondurile pentru continuarea proiectelor de investiții fezabile.

În timp ce infrastructura rutieră a țării continuă să fie precară, Ministerul Transporturilor pierde 383 de milioane de lei, iar Ministerul Agriculturii, 168 de milioane de lei, în condițiile în care fermierii se luptă să supraviețuiască. Printre instituțiile care au tras lozul câștigător se află și Serviciul Român de Informații care primește în plus 37,7 milioane de lei, în principal pentru programe majore de achiziții derulate de principalul serviciu secret, deși acesta a rămas fără obiectul principal – interceptarea telefoanelor pentru procurori.

Bugetul SRI fusese deja suplimentat pentru 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul trecut, primind 1,85 miliarde de lei.

Valeriu Motoc