19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 1:34
No menu items!

Țara care va avea aeroporturile Greciei pentru 1,2 miliarde de euro

spot_img

Guvernul Greciei va semna săptămâna viitoare prima sa privatizare importantă. Este vorba despre o tranzacție de 1,2 miliarde de euro cu operatorul aeroportuar german Fraport, pentru gestionarea a 14 aeroporturi regionale, a declarat președintele Agenției de Privatizare din Grecia, Stergios Pitsiorlas.

Vânzarea – care este în stadiul de negociere, după ce partidul de stânga Syriza a câștigat alegerile generale din ianuarie și a înghețat procedurile de vânzare a activelor statului – va fi prima tranzacție finalizată sub mandatul premierului Alexis Tsipras.

„Vom semna un acord cu Fraport în următoarele 10 zile”, a spus Stergios Pitsiorlas.

Cele 14 aeroporturi regionale sunt cele din Thessaloniki, Kerkyra, Chania, Kefalonia, Zakynthos, Aktio, Kavala, Rhodes, Kos, Samos, Mytilene, Myconos, Santorini și Skiathos.  

El a adăugat că, anul viitor, Grecia speră să strângă 3 miliarde euro din privatizări, o sumă mai mare comparativ cu cifra inclusă în proiectul de buget (1,9 miliarde euro), dar mai mică decât ținta de 3,7 miliarde euro inclusă în programul de asistență convenit de Grecia cu UE și FMI.

Potrivit termenilor celui de-al treilea pachet de asistență financiară convenit în iulie, Agenția pentru privatizare din Grecia trebuie să fie înlocuită de un nou fond de privatizare care să genereze venituri de 50 de miliarde euro pe întreaga durată a acordului.

Autoritățile de la Atena ar urma să utilizeze o parte din sumele rezultate din privatizări pentru a reduce datoria publică și pentru a stimula investițiile. Însă, Grecia trebuie să finalizeze luna aceasta structura și guvernanța noului fond.

De asemenea, Grecia va trebui să privatizeze rapid porturile și operatorul rețelei energetice.