19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:34
No menu items!

Tânțari, purtători ai virusului West Nile, depistați în Capitală. Se cer măsuri urgente la Eroilor și Universitate. Boala poate fi mortală

spot_img

Insectele care pot fi deosebit de periculoase au fost depistate în zona centrala a Capitalei în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”. Autoritățile sanitare și Primăria Capitalei au fost informate, fiind solicitate măsuri urgente în special în zona centrală, Universitate, Eroilor, dar şi în alte zone verzi.

Surse din cadrul autorităţilor sanitare de la nivelul Capitalei au declarat pentru News.ro că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

Coform surselor citate, dată fiind zona din care au fost recoltaţi ţânţarii depistaţi ca purtători ai virusului West Nile, se impune luarea de măsuri urgente în zona Eroilor – Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi, o recomandare în acest sens fiind adresată Primăriei Capitalei.

Până la ora transmiterii ştirii, Primăria Capitalei încă nu a răspuns solicitării de a preciza ce măsuri concrete are în vedere în acest caz.

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Potrivit site-ului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile cazuri de infectare cu virusul West Nile nu au mai fost înregistrate din 2019.

Astfel, în perioada 03.06.2019 – 27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În acelaşi interval, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.

C.Dumitrescu