20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 11:20

Tanczos Barna: Nu știu dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau Ioniță. Dacă extragerea a fost ilegală, amenda e de 30.000 de euro

spot_img

Ministrul Mediului Tanczos Barna a vorbit miercuri, într-o conferință de presă, despre scandalul uciderii ursului Arthur despre care a spus că nu poate ști nimeni dacă era cel mai mare din țară. Ministrul a mai spus că nu îl interesează nici cum îl cheamă “Arthur sau Ioniță”, ci doar dacă extragerea s-a făcut legal. În caz contrar, ministrul Mediului a anunțat că sanțiunea este de 30.000 de euro.

„Nu știu cine este persona în țara asta care ar putea spune despre un urs sau un cerb că este cel mai mare din țară. Acea persoană are puteri supranaturale, pentru că eu nu aș putea să mă hazardez să spun așa ceva. Eu nu sunt specialist, nu sunt vânător. Din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urși cu peste 600 de puncte. Nu aș vrea să comentez dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau Ioniță”

„Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna face obiectul unei anchete. Două anchete paralele, una făcută de Garda Națională de Mediu, o anchetă făcută de Garda Forestieră. Legislația trebuie respectată și verificată de Garda Națională de Mediu, avem de a face și cu folosirea armelor de vânătoare și atunci Garda Forestieră e instituția abilitată. Cele două anchete sunt în curs, am precizat că nu doresc să mă antepronunț și să influențez această anchetă, de aceea nu mă voi prounța”, a declarat Tanczos Barna.

Este vorba de un ordin emis pe 17 februarie prin care se permitea extragerea unui exemplar de urs care ar fi cauzat probleme localnicilor și care era o ursoaică. Asociațiile de mediu susțin nu ursoaica a fost vânată, ci un urs de 17 ani considerat unul dintre cei mai mari din România.

„Trebuie stabilit clar dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și dacă ursul respectiv este cel pentru care s-a emis ordinul de retragere. Nu știu dacă este vorba de acel urs sau nu. Nu știu dacă extragerea s-a făcut sau nu cu respectarea legii. Aștept până mâine să se facă ancheta”, a declarat ministrul.

Acesta a precizat că în cazul în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancțiunea este de 30.000 de euro și se verifică dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale.