7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:07
No menu items!

Tanczos Barna, după atacul de la Zaporojie: ”Radioactivitatea este monitorizată. Datele sunt la parametrii normali”

spot_img

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, în contextul atacului rus de la centrala nucleară Zaporojie, că nivelul radioactivităţii este la parametrii normali. Ultima măsurare s-a făcut, sâmbătă, la ora 10. ”Radioactivitatea este monitorizată în fiecare oră cu 58 de aparate de măsurare la nivel naţional. Datele sunt la parametrii normali, ultima măsurare a fost sâmbătă la ora 10″, a spus acesta pe contul de Facebook.

Conform lui Tanczos Barna, în România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

„Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate lucrează non-stop astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, precizează el.

Autorităţile ucrainene au precizat însă că atacurile forţelor ruse au afectat o clădire de instruire şi că centrala este, în prezent, în afara oricărui pericol. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunţat, vineri seară, că la centrala nucleară de la Zaporojie au fost repornite 2 unităţi, iar în acest moment funcţionează 3 unităţi din 6.

”Le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare”, afirma Popescu.