13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:20
No menu items!

Tânăra de 25 de ani care a murit în Maternitatea din Botoșani nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore

spot_img

Tânăra de 25 de ani care a murit, vineri dimineaţă, în Maternitatea din Botoşani, nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, arată un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânără.

Pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23:30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.

„În intervalul orar 23:30 – 00:45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă. În intervalul orar 00:45 – 07:35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07:35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8:20 declarându-se decesul”, s-a precizează în raportul făcut public de DSP.

Inspectorii DSP au constatat că „la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.

Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară, precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie.

Luni seară, peste 200 de oameni au protestat la Botoșani, pentru a doua seară consecutiv, în memoria Alexandrei Ivanov.

Cadrele medicale care erau de gardă în noaptea tragediei au fost suspendate din funcție. 

Amalia Capră