12.3 C
București
joi, 23 martie 2023 - 13:35
No menu items!

Taifunul Haiyan lovește Vietnamul

Un „ă” la patru secunde

Dorel de Iași

Se țin strâns

Cum sfidează Mario Iorgulescu

Africa se rupe-n două

S-a lăudat cu viteza pe TikTok

spot_img

Philippines-Typhoo

Taifunul Haiyan, unul dintre cele mai violente taifunului care a lovit uscatul și care a lovit Filipinele unde a provocat moartea a peste 10.000 de persoane, a atins coastele Vietnamului în primele ore ale zilei de luni, au anunțat meteorologii de la centrul american pentru alertă de taifun (Joint Typhoon Warning Center, JTWC), conform AFP.

Taifunul Haiyan urma să atingă coastele Vietnamului la circa 160 de kilometri sud-est de capitala Hanoi, a precizat JTWC într-un raport dat publicității în jurul orei 21.00 GMT.

Taifunul a pierdut din intensitate deasupra mării Chinei de Sud şi ar putea fi retrogradat la nivelul 1 înainte de sosire.În momentul contactului cu litoralul vietnamez, furtuna, atingea încă o viteză de 120 de kilometri la oră, potrivit JTWC, un centru de prognoză meteorologică al marinei și aviației militare americane, situat la Pearl Harbor, în Hawaii.

Peste 600.000 de persoane au fost evacuate preventiv în Vietnam, mai întâi în centru şi apoi în nordul Vietnamului, înainte de sosirea taifunului care ar putea fi cel mai devastator din istoria Filipinelor, dacă bilanțul de peste 10.000 de morți anunțat duminică de autorități este confirmat.

„Am evacuat peste 174.000 de case, adică peste 600.000 de persoane”, a anunţat departamentul vietnamez pentru controlul inundaţiilor şi al furtunilor.

Cu toate acestea, aproximativ 200.000 de persoane evacuate din provinciile din centru au fost autorizate să se întoarcă acasă din cauza schimbării traiectoriei taifunului către nord, care a dus la evacuarea duminică a alte 52.000 de persoane, conform site-ului oficial de informaţii VNExpress.

C.A.