8.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 11:27
No menu items!

Taifunul Haiyan lovește coastele Filipinelor cu rafale de vânt de 275 de kilometri la oră

spot_img

Haiyan

Taifunul Haiyan, considerat ca fiind cel mai violent din acest an, a atins vineri dimineaţă coastele Filipinelor, cu rafale de vânt care ating 275 de kilometri la oră, provocând inundații și distrugând clădiri în regiunile expuse din centrul arhipelagului au anunţat serviciile naţionale de meteorologie, conform AFP.

Haiyan a atins Insula Samar, situată la distanţa de aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit oraşul de coastă Guiuan, vineri, la ora 4.40 (joi, 22.40, ora României), a afirmat meteorologul Romeo Cajulis, care a subliniat că  taifunul se îndreaptă rapid spre nord-vest şi spre Marea Chinei de Sud, cu o viteză de 39 de kilometri pe oră.

Președintele filipinez, Benigno Aquino, a avertizat joi populația să se pregătească pentru această furtună de proporții, care a avut vârfuri de 380 de kilometri la oră pe când se apropia de Filipine.

„Îi avertizez pe oficialii locali că locuitorii se află în mare pericol. Hai să facem tot ce ne stă în puteri, până când taifunul (Haiyan) nu a lovit ţara”, a declarat Aquino.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului, potrivit apărării civile, iar alte milioane de persoane s-au baricadat în locuințe.

La Manila, numeroase școli au fost închise, iar mai multe companii aeriene, printre care Philippine Airlines şi Cebu Pacific, au anulat sute de zboruri, inclusiv internaţionale. Vietnamul și Laosul urmează să fie traversate de furtună duminică.

„Este un taifun foarte periculos. Responsabilii locali (din Filipine) cunosc zonele cele mai vulnerabile și au cerut evacuarea acestora”, a declarat Glaiza Escullar, de la Agenția națională de meteorology, care a ținut să sublinieze că  pe traiectoria furtunii nu există munți care ar fi permis diminuarea forței sale.

C.A.