23.1 C
București
vineri, 6 august 2021 - 6:22

Tabletele pentru elevi, în suspans. Calendarul de finanțare se întinde până în primăvara lui 2021

spot_img

Guvernul a anunțat că a lansat programul de achiziție a tabletelor și produselor de protecție sanitară, din bani europeni, pentru școlile care se pregătesc de începerea noului an educațional. Numai că, așa cum a fost prezentat calendarul de finanțare, tabletele nu vor putea ajunge mai devreme de jumătatea anului viitor.

„Finanțările, din fonduri europene nerambursabile, au fost prevăzute în cadrul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020-2021 în contextul riscului de infecție cu virusul SARS-Cov-2, adoptată ieri în ședința de guvern. Din cele 100 milioane euro destinate echipamentelor IT,  87,5 milioane euro sunt din fonduri europene nerambursabile și 12,5 milioane este contribuția statului român. Celelalte tipuri de echipamente de protecție și containerele sanitare vor fi achiziționate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Achiziționarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare, cu condiția contractării în condițiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor, în limita valorii de 5.000 euro. Decontarea cheltuielilor cu containere mobile sanitare urmează regimul de cost simplificat, cu obligația beneficiarului finanțării de a depune documente justificative privind costul de achiziție al acestora.

Echipamentele vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și vor putea fi achiziționate de către autoritățile publice locale, unitățile școlare, dar și de cele două în parteneriat.

Beneficiarii măsurilor de finanțare vor fi unitățile de învățământ preuniversitar de stat, autoritățile publice locale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, dar și parteneriatele dintre cele două”, se arată pe site-ul Ministerului Fondurilor Euroepene.

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a prezentat, ieri, într-o ședință de lucru prezidată de vicepremierul Raluca Turcan, calendarul de finanțare pentru autoritățile locale:

1. 7-30 septembrie. Ghidul solicitantului (pentru primării și inspectorate școlare) va fi pus în dezbatere publică.
2. Până la 15 octombrie sunt analizate observațiile și va fi elaborat ghidul în baza căruia autoritățile locale solicită fondurile europene.
3. 15 octombrie 2020-15 ianuarie 2021 – depunerea cererilor de finanțare (de către autoritățile locale)
4. Evaluarea ofertelor furnizorilor pe principiul „primul venit, primul servit”.

În lipsa unui ghid al solicitantului, autoritățile locale nu știu criteriile, tehnice și financiare, în baza cărora să facă achiziția de tablete sau alte produse necesare în stare de pandemie, din bugetul propriu, urmând a li se deconta cheltuielile. Asta în cazul în care o primărie are fonduri necesare. Și fără a ține cont de faptul că sunt foarte multe zone în țară în care conexiunea la internet este foarte slabă sauu lipsește.