19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 12:03
No menu items!

Tăriceanu: Un amplu aparat de propagandă a fost activat pentru desfiinţarea Senatului

spot_img

Preşedintele Senatului a condamnat, marţi, tentativa de desfiinţare a acestei Camere a Parlamentului

 

Tariceanu_Senat_SZ

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a condamnat, marţi, la şedinţa solemnă prin care se celebrează 150 de ani de la înfiinţarea acestei Camere, tentativa de desfiinţare a Senatului şi campania mediatică „de un populism strident” făcută în acest sens.

Regret profund că, în ultimii ani, a trebuit să fim martorii unei tentative de desfiinţare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă, care făcea abstracţie de interesul naţional, de experienţa istorică a statului român şi de opiniile specialiştilor români şi străini. O campanie mediatică de un populism strident, instrumentalizând o cunoaştere încă precară a tradiţiilor naţionale din partea unei părţi a cetăţenilor, a culminat, în 2009, cu un referendum pentru desfiinţarea Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu
președintele Senatului

Tăriceanu a menţionat că referendumul a fost contestat de numeroase organizaţii ale societăţii civile, din cauza organizării lui ca parte a alegerilor prezidenţiale şi pentru faptul că nu a avut la bază o argumentaţie solidă de ordin istoric sau naţional, şi nici o confruntare efectivă de idei, în urma căreia alegătorii să-şi exprime opţiunea în cunoştinţă de cauză.

Singurele argumente au fost cele comune tuturor tentativelor de limitare a democraţiei întâlnite în Europa în secolul XX, anume necesitatea economiilor la buget şi îngrădirea corupţiei„, a afirmat preşedintele Senatului.

La cererea lui Călin Popescu Tăriceanu, participanţii la şedinţa solemnă au ţinut un moment de reculegere în memoria foştilor preşedinţi ai Senatului, care au plătit cu viaţa pentru activitatea lor politică şi parlamentară şi pentru ideile pe care le-au exprimat în sprijinul democraţiei – Nicolae Iorga şi Constantin Argetoianu.

R.D.