3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:29
No menu items!

Tătarii din Crimeea au votat pentru autonomie

spot_img

 crimea tatari

Minoritatea tătară din Crimeea a votat, sâmbătă, în favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia, informează agenţiile Ukrinform şi RIA Novosti.

“Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii”, a subliniat liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din oraşul Bahcisarai, unde reprezentanţi ai acestei comunităţi musulmane, formate din aproximativ 300.000 de persoane, s-au adunat sâmbătă pentru a-şi decide soarta.

Ciubarov s-a adresat totodată către “ONU, Uniunea Europeană, OSCE, popoarele şi guvernele altor state, cu rugămintea de a susţine dreptul poporului tătar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tătarilor – Crimeea”.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţie, s-au opus categoric referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat în cea mai mare parte.

Minoritatea tătară nu are încredere în Moscova de când Iosif Stalin a ordonat deportarea în masă a tătarilor din Crimeea către Asia Centrală, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când jumătate dintre aceştia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis să se întoarcă în Crimea înainte de sfârşitul anilor 1980.

C.A.