3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:57
No menu items!

Tăriceanu: Suspendarea lui Băsescu are și valoare simbolică

spot_img

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la grupurile reunite PC-PLR, că se așteaptă ca cererea de suspendare a șefului statului să întrunească numărul de semnături necesar pentru a fi trimisă Curții Constituţionale

Tariceanu_SZ

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la grupurile reunite PC-PLR, că cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu are şi o valoare simbolică, de a duce la sfârşit un lucru pe care l-au început şi nu au putut să-l termine.

“Mă aştept ca cererea de suspendare să întrunească numărul de semnături necesar, pentru a o trimite la Curtea Constituţională”, a spus Tăriceanu, arătând că, faţă de 2012, de la precedenta suspendare, “preşedintele nu şi-a modificat comportamentul”.

Mi se pare, aşa cum multor cetăţeni şi oameni politici li se pare, că preşedintelele, în loc să fi tras nişte concluzii, nişte lecţii, în urma referendumului din 2012, nu şi-a schimbat comportamentul deloc. Din contră, a devenit mai arogant, mai sfidător, cu mai multă lipsă de consideraţie pentru prerogativele şi respectarea atribuţiilor pe care le are, conform Constituţiei. (…)Putem să o luăm cronologic sau invers cronologic. Săptămâna trecută, intervenţia pe lângă preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului din partea României, cu puţin timp înainte, declaraţiile făcute la Cotroceni, în favoarea Partidului Mişcarea Populară, dispoziţiile pe care le dădea cu privire la organizare, campanie electorală, ameninţări la adresa jurnalistului Tolontan, cereri de dosare de la alt jurnalist. În fine, un adevărat arsenal.

Călin Popescu – Tăriceanu
președintele Senatului, președintele PLR

Călin Popescu – Tăriceanu a menţionat că toate aceste lucruri sunt motive pentru a cere suspendarea preşedintelui şi, în final, de a face apel la cetăţeni pentru demitere.

Cererea de suspendare are şi o valoare simbolică, de a duce la sfârşit un lucru pe care l-am început şi nu am putut să-l terminăm. Este de presupus că, în primul tur la prezidenţiale, prezenţa la vot va fi mult mai mare şi se va putea realiza cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui.

Călin Popescu – Tăriceanu
președintele Senatului, președintele PLR

Despre costurile referendumului, Tăriceanu a precizat că “legea şi Constituţia nu sunt facultative în ultimele luni de mandat, ci sunt obligatorii pe toată perioada mandatului, până în ultima zi de mandat”.

R.D.