1.8 C
București
duminică, 4 decembrie 2022 - 3:36
No menu items!

Tăriceanu: În cazul unei suspendări a preşedintelui, aş refuza interimatul

spot_img

Președintele Senatului a arătat, vineri, că și Valeriu Zgonea poate asigura interimatul la Palatul Cotroceni

Tariceanu_Senat_SZ-500x333

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, vineri, la Parlament, că în cazul în care șeful statului ar fi suspendat din funcţie, ar refuza să preia interimatul la Palatul Cotroceni, ţinând cont de faptul că este angajat în cursa prezidenţială și că acest lucru îl poate face preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

În cazul în care preşedintele ar fi suspendat şi eu aş fi candidat la funcţia prezidenţială, vă asigur că voi refuza să preiau prerogativele de preşedinte interimar. Acest lucru va putea foarte bine să fie făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Călin Popescu-Tăriceanu
președintele Senatului

Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că va refuza să preia această funcţie pentru a nu introduce o distorsiune în cursa electorală şi să se considere că ar putea să beneficieze de un avantaj, din poziţia de preşedinte interimar.

Președintele Senatului a mai menţionat, referitor la o eventuală instabilitate politică, creată de iniţierea procedurilor de suspendare a preşedintelui, că această teamă nu trebuie să inhibe „reacţiile sănătoase la încălcarea Constituţiei”.

Dacă Constituţia este încălcată, nu există nicio scuză pentru ca lucrurile să fie repuse în ordinea firească a lucrurilor şi procedurile prevăzute de lege şi Constituţie să fie declanşate„, a mai spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că, deşi pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu probabil nu mai este timp, suspendarea se poate declanşa în orice moment, până la finalizarea mandatului său.

Totodată, președintele Senatului a afirmat că declaraţia pe care a făcut-o joi este „un avertisment adresat preşedintelui României, care trebuie să înţeleagă că respectarea Constituţiei, a legilor nu este facultativă şi nicidecum campania electorală nu îl scuteşte de îndeplinirea şi respectarea obligaţiilor pe care le are, ca preşedinte, de a nu se implica în viaţa politică a partidelor„.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu – în același timp, lider al Partidului Liberal Reformator (PLR) – a arătat, joi, într-un comunicat de presă, că acțiunea electorală fățișă desfășurată miercuri în sediul Administrației Prezidențiale, alături de delegația PMP și declarațiile făcute de Traian Băsescu la postul de televiziune B1 îl obligă să adopte o poziție de protest față de încălcarea repetată a prevederilor constituționale de către șeful statului. De altfel, Tăriceanu l-a avertizat pe Băsescu că ar putea fi suspendat chiar și pe finalul mandatului la Cotroceni.

D.M.