3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:52
No menu items!

Tăriceanu: Curtea Constituțională a legiferat peste lege

spot_img

Președintele Senatului a precizat că “în perioada următoare vor trebui făcute corecţiile necesare ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple”

Tariceanu_SZ

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că la nivelul Curţii Constituţionale ar fi fost adoptate decizii în care s-ar fi “legiferat peste lege”. El a adăugat că “în perioada următoare vor trebui făcute corecţiile necesare ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple”.

Tăriceanu a fost întrebat, joi, la Parlament, dacă este de părere că la revizuirea Constituţiei ar fi oportună eliminarea imunităţii pentru şeful statului, aşa cum a propus Klaus Iohannis.

Cei care vorbesc de ridicarea imunităţii pentru preşedinte ar face bine să citească Constituţia şi o să vadă că în mod clar, explicit: preşedintele are tot la fel de multă imunitate, sau de puţină – cum vreţi să o luaţi, unora le pare multă, altora le pare poate mai puţină – cât un parlamentar. Deci, preşedintele are o imunitate politică, dar sigur că în anumite cazuri această imunitate poate fi ridicată şi, în cazul în care se constată anumite fapte grave, preşedintele are asupra lui, să spunem aşa, instrumente de control, presiune şi chiar mai grave, cum este suspendarea preşedintelui, inclusiv demiterea lui pentru fapte grave care sunt menţionate în Constituţie.

Călin Popescu-Tăriceanu
președintele Senatului

Preşedintelui Senatului i s-a precizat că, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, preşedintele are mai mult decât imunitatea parlamentarului.

Ştiu, sigur că sunt la curent cu aceste chestiuni. Curtea Constituţională în ultimii ani a legiferat în plus faţă de lege, n-a făcut numai interpretare“, a răspuns Tăriceanu.

Când i s-a atras atenția că la nivelul Curţii Constituţionale nu se legiferează, preşedintele Senatului a replicat: “Ştiu, ştiu, păi tocmai acest lucru îl spun. Cred că aţi înţeles că nu accept acest lucru, din contră, sunt critic faţă de aceste decizii ale Curţii care practic a legiferat peste lege şi, sigur, că în perioada următoare vor trebui făcute corecţiile necesare ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple“.