16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 4:57
No menu items!

Tăriceanu: Băsescu face campanie electorală pentru PMP

spot_img

Liderul PLR consideră că președintele este ipocrit

Tariceanu_Basescu_SZ 

Liderul Partidului Liberal Reformator, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că Traian Băsescu a folosit discursul de joi seara, pe tema reducerii CAS, drept pretext pentru a face campanie electorală propriului partid, PMP.

Președintele Băsescu a folosit drept pretext al declarației sale de ieri preocuparea privind eventuale efecte negative ce s-ar putea manifesta ca urmare a reducerii CAS cu 5 procente. Trec peste limbajul pe care l-a folosit, complet inadecvat pentru un președinte, nu pentru că n-ar fi un aspect important, ci pentru că orice am spune, lucrurile nu se vor schimba. Totuși, trebuie să împrospătez memoria publică pentru ca oamenii să înțeleagă ipocrizia din declarația domnului Președinte și faptul că nu reducerea CAS a fost motivul intervenției sale, ci implicarea sa neconstituțională, așa cum procedează de ani de zile, în campania electorală.

​Înaintea alegerilor din 2008, președintele Băsescu conducea o propagandă ieftină și populistă alături de Emil Boc și PDL, susținând creșterea salariilor profesorilor cu 50%, în ciuda faptului că nu existau resurse bugetare pentru o asemenea cheltuială. Cu riscul de a pierde din popularitatea câștigată timp de 4 ani ca prim ministru, m-am opus public acestei susțineri. Atunci nu-i păsa de dezechilibrele bugetare ce ar fi urmat, dacă eu cedam. Acum se preface că îi pasă.

​În 2009, înaintea alegerilor prezidențiale, când era practic primul ministru al României și era preocupat doar de realegerea sa, n-a fost de acord cu reducerea unor cheltuieli bugetare, fapt care a avut repercusiuni majore în 2010, care au dus la tăierea salariilor și a pensiilor. Acum se preface că îi pasă de echilibrul bugetar.

​Din declarația sa de ieri reiese că toată lumea e incompetentă și mincinoasă, în timp ce domnia sa e competent și onest. Atributul de onest nu mai poate fi vreodată alăturat numelui Băsescu. Și nici cel de competență. Poate de viclenie. După 10 ani de regim Băsescu, după votul a 7,4 milioane de români care l-au demis pe Traian Băsescu, orice ar mai declara și la oricâte artificii și intrigi ar mai face apel, imaginea și reputația sa sunt compromise ireversibil.

​Discursul de ieri al președintelui a avut ca unic scop implicarea în campania electorală pentru prezidențiale în favoarea partidului pe care l-a inventat. Cu excepția PMP, a pus toate celelalte partide în aceeași ”oală”, a atacat PDL și PNL, pentru derutarea electoratului. Am spus-o și o repet: în ciuda acestor atacuri de fațadă, menite să creeze confuzie, ”marele partid” de dreapta nu este de dreapta, ci este creația lui Traian Băsescu, prin care încearcă să-și păstreze puterea și după încheierea mandatului său.

”Nu vă lăsați înșelați”, a spus ieri Președintele către români. Cum reducerea CAS, pretextul declarației, va fi votată de parlamentari și nu de întreg electoratul, rezultă clar că domnul Președinte a vizat alegerile prezidențiale care urmează. Aceste alegeri, averea sa și a familiei și influența politică pe care vrea să și-o conserve după expirarea mandatului său sunt adevăratele și singurele preocupări ale domnului Băsescu, nu bunăstarea națiunii. De aceea am considerat declarația sa de ieri ca fiind ipocrită.

​Parlamentul, la inițiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Președintele a returnat-o constituțional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premizele ca această lege să fie readoptată fără modificări de Parlament cu o majoritate covârșitoare în cadrul sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare”.

Valeriu Motoc