19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:32
No menu items!

Syriza lui Tsipras a câștigat alegerile legislative din Grecia

spot_img

Fostul premier grec Alexis Tsipras a revendicat victoria în alegerile legislative de duminică şi a anunţat o coaliţie cu foştii săi parteneri de guvernare Grecii Independenţi.

Grecii Independenţi (Anel) au fost partenerul de coaliţie al Syriza după ce partidul lui Tsipras a ajuns la putere pe un val de sprijin pentru platforma sa antiausteritate în ianuarie.

Rezultatul asigură Syriza, partidul lui Tsipras, că va avea un nou mandat de a guverna Grecia. În discursul de după rezultate, Tsipras a asigurat grecii că partidul are legături profunde cu oamenii.

Conform numărătorii a aproximativ 90% din voturi, Syriza a obținut un procent de 35,55%, urmând astfel să aibă 145 de parlamentari, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formaţiunii câştigătoare, din totalul de 300 din Parlamentul grec.

Grecii Independenţi au obţinut 3,67% din voturi, astfel că vor avea 10 parlamentari.

Principalii competitori ai Syriza, formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie a obţinut 28,06% din voturi, urmând să aibă 75 de parlamentari.

Mii de susţinători ai Syriza şi ai Grecilor Independenţi s-au reunit duminică seara la Atena pentru a sărbători victoria, agitând steagurile partidelor.

S. M.