9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:43
No menu items!

Swoboda: Temerile privind un eventual aflux masiv de români și bulgari sunt mult exagerate

spot_img

hannes_swoboda

Temerile privind un eventual aflux masiv de români și bulgari după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii sunt mult exagerate și depinde de țările membre să facă ce pot în cadrul legislației lor, pentru a transmite clar mesajul că pentru a primi beneficii sociale trebuie să muncești mai întâi, ca orice alt cetățean al statului respectiv, a declarat liderul grupului S&D din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda.

”Ridicarea restricțiilor face să existe multe temeri că vor veni mari mase de oameni. În Marea Britanie s-au avansat chiar cifre care sunt dincolo de întreaga populație a României și Bulgariei. Cred că temerile sunt mult exagerate și depinde de țările membre să facă ce pot în cadrul legislației lor, al administrației lor, pentru a spune foarte clar că poți veni, căuta o slujbă, dar că există condiții de a primi beneficii sociale și condiția de bază este să muncești mai întâi, ca orice alt cetățean din statul respectiv”, a declarat Hannes Swoboda, citat de Agerpres.

El a adăugat că, din nefericire, chestiunea a devenit mai mult una politică. ”Este o competiție, de exemplu între conservatori și UKIP, care este mai xenofobă, care luptă pentru combaterea abuzurilor sistemului de securitate socială și, din nefericire, românii și bulgarii sunt victimele acestui lucru. Dar va trebui să apărăm acest drept, care este nu numai al românilor și bulgarilor, ci care este baza pentru o piață comună europeană, mă refer la o piață comună a muncii”, a mai spus Swoboda.

Liderul grupului S&D a apreciat drept pozitiv faptul că unele ziare britanice au titrat că românii și bulgarii sunt bineveniți pe teritoriul țării.

”Există ziare în care premierul britanic David Cameron trage o linie roșie între Marea Britanie și țări ca România, Bulgaria, Slovacia și Polonia, și există alte ziare. Este o dezbatere de fapt politică, uneori foarte urâtă. Este bine să fie și oameni care să spună că ești binevenit. Bineînțeles, nimănui nu-i place să-și părăsească țara doar pentru distracție. Oamenii o fac pentru că au probleme”, a apreciat Swoboda.

Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE.

Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE — Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Spania — le aplică cetățenilor români și bulgari restricții în materie de acces pe piața muncii.

C.C.