4.7 C
București
luni, 1 martie 2021 - 8:32

Suveranul Pontif a primit însemnele papale și și-a început pontificatul

 Suveranul Pontif a primit însemnele papale și și-a început pontificatul
foto: ziarmm.ro

Pontificatul argentinianului Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, a început oficial marţi, odată cu primirea însemnelor papale – inelul sfântului Petru din argint suflat cu aur şi paliul papale (o stolă din lână albă de miel).

În interiorul bazilicii Sfântul Petru, a început slujba solemnă de începere a pontificatului lui Francisc, cel de-al 266-lea papă.

Potrivit EFE, paliul este o fâşie confecţionată din lână de miel, care îl simbolizează pe Hristos. Paliul măsoară 2,60 metri lungime şi 11 centimetri lăţime şi este ţesut din lână de oaie şi de miel, peste care sunt amplasate cinci cruci roşii, care amintesc de cele cinci răni ale lui Iisus, provocate de cuie pe cruce. Paliul este purtat de papă peste veşmintele pontificale, simbolizând rolul său de păstor al unei turme de peste 1,2 miliarde de credincioşi.

“Inelul Pescarului”, celălalt însemn pontifical pe care îl va purta papa Francisc, nu va fi de aur, ci de argint aurit. Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, dintre modelele care i-au fost prezentate, papa Francisc a ales un model în care apare imaginea Sfântului Petru cu o cheie. Autorul modelului este sculptorul italian Enrico Manfrini, decedat în anul 2004, cunoscut ca “sculptor al papilor’.

C.I.