2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 4:07
No menu items!

Sute de schelete de bebeluși, descoperite într-o mănăstire

spot_img

Nou-născuții ar fi fost îngropați în secret, fără sicriu și cruce, de măicuțele de la o fostă mănăstire din Tuam

 tuam manastire copii

Aproape 800 de schelete de bebeluși au fost descoperite într-o cuvă de beton situată lângă o fostă mănăstire catolică din orașul irlandez Tuam, unde veneau să nască, între 1925 și 1961, tinerele necăsătorite care rămâneau însărcinate.

„Cineva a pomenit de existența unui cimitir pentru nou-născuți, dar ceea ce am descoperit a depășit mult ceea ce îmi imaginasem”, a declarat autoarea descoperirii, istoricul Catherine Corless, citată de AFP.

Cercetând arhivele unei foste mănăstiri din Tuam (vestul Irlandei), pe locul căreia se află în prezent un spațiu parcelat, ea a aflat că 795 de copii au fost înmormântați fără sicriu și cruce. Nou-născuții ar fi fost îngropați în secret de măicuțele de la mănăstire.

Nu se cunosc prea bine motivele morții lor, dar nu se exclud malnutriția, tuberculoza și relele tratamente aplicate.

Wiliam Joseph Dolan, apropiat al unui copil încredințat mănăstirii, a depus o plângere ca să afle ce s-a întâmplat în acea perioadă. S-a lansat și o acțiune de strângere de fonduri pentru construirea unui memorial pe care să fie scris numele fiecărui copil.

Descoperirea amintește de un alt scandal legat de mame necăsătorite. Între 1922 și 1996, peste 10.000 de tinere și femei au lucrat gratuit în spălătorii exploatate comercial de călugărițe catolice din Irlanda. Femeile, numite „Magdalene Sisers”, erau fete necăsătorite însărcinate sau care aveau un comportament considerat imoral în Irlanda, țară cu puternică tradiție catolică.

C.A.