20.4 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 13:45
No menu items!

Sute de oameni uciși de bombele cu dispersie interzise în nord-estul Ucrainei, susține un nou raport

spot_img

Rusia a ucis sute de civili în orașul Harkov, din nord-estul orașului, cu bombe cu dispersie interzise, ​​potrivit unui nou raport al Amnesty International.

Raportul, publicat luni, acuză Moscova de bombardarea, fără discernământ, al celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Acest raport intitulat: „Oricine poate muri în orice moment”, arată cum forţele ruse au provocat pagube imense prin bombardarea unor cartiere rezidenţiale din Harkov de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie.

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, a spus Donatella Rovera, cercetător pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty.

”Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor. Aceste arme nu ar trebui să fie folosite niciodată. Au un efect devastator și provoacă multe decese și răni în rândul civililor”, a adăugat ea.

Amnesty susține că deține dovezi ale utilizării repetate a bombelor cu dispersie 9N210 și 9N235 și a minelor terestre împrăștiate de către trupele ruse din Harkov.

Toate aceste arme sunt interzise de dreptul internațional.

Ce sunt bombele cu dispersie și cât de periculoase pot fi?

Munițiile cu dispersie sunt arme care constau într-un container care se deschide în aer și împrăștie un număr mare de submuniții explozive sau „bombele” pe o suprafață mare. În funcție de model, numărul de submuniții poate varia de la câteva zeci la peste 600.

Munițiile cu dispersie pot fi lansate din avioane, de la sol sau de pe mare și pot satura o zonă de mărimea a câtorva terenuri de fotbal. Oricine se află în zona de lovire a muniției cu dispersie, fie că este militar sau civil, este foarte probabil să fie ucis sau grav rănit.

D.Constantin