3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 2:21
No menu items!

Sute de mii de euro falși, în vestul țării, de la o fabrică ilegală din Oradea

spot_img

60 de persoane, suspectate că au distribuit mii de bancnote de 50 de euro false vor fi audiate la DIICOT Timișoara

euro

Potrivit unui comunicat al DIICOT, din luna noiembrie 2014, pe raza județului Timiș a acționat o grupare constituită în scopul comiterii de infracțiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 de euro.

Bancnotele falsificate ar fi fost obținute de o parte dintre membrii grupării pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia. Anchetatorii, care au lucrat cu ofițeri sub acoperire, spun că bancnotele falsificate ar fi fost procurate din Oradea, judeţul Bihor, unde, anul trecut, a fost descoperită o fabrică de bani falşi.

Membrii grupării au împrăștiat sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de încredere, care, la rândul lor, le-au pus în circulație în mod direct sau prin intermediul altor “săgeți”.

Modul de operare a constat în inițierea unor relații comerciale de mică amploare, care le-au permis plata în numerar, cu bancnotele falsificate, în diferite modalități: prin achiziții de produse de la persoane fizice, care au postat anunțuri pe site-uri de profil, în special telefoane mobile și autoturisme; cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde membrii grupării au invocat faptul că au asupra lor numai bancnote euro; prin schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/ euro propus de suspecți; prin plăți către taximetriști pentru cursele efectuate.

comunicat DIICOT

După audierea celor 60 de persoane implicate, procurorii DIICOT vor decide câte dintre acestea vor fi reținute.

S. Marinescu