11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 21:10
No menu items!

Sute de mii de americani continuă să protesteze. Polițiștii, sancționați pentru violență

spot_img

Sute de mii de americani au ieșit în stradă, în orașele mari și orașele mici, de la un capăt la celălalt al Statelor Unite ale Americii, marcând cea mai mare mobilizare din istorie împotriva violenței polițienești și a rasismului sistemic provocat de uciderea poliției de George Floyd în Minneapolis, scrie The Guardian.

Demonstrațiile au fost în mare parte pașnice, față de weekendul precedent, când poliția a învins demonstranții cu forța, folosind gaze lacrimogene pentru a suprima tulburările.

Familia și apropiații l-au condus pe George Floyd pe ultimul său drum, din Carolina de Nord, locul său de naștere și locul de odihnă final. Sute de oameni s-au adunat lângă sicriul său, alinându-se în afara bisericii baptiste din Raeford, în căldura apăsătoare, pentru a-și lua adio.

În Minneapolis, unde Floyd a fost ucis, martorii au cerut oficialilor orașului să nu mai favorizeze poliția, un strigăt comun protestelor din toată America, care a început să câștige angajamente concrete. Consiliul municipal a votat vineri să interzică ofițerilor să folosească manevra de reținere prin sufocare și alte restricțiorări în zona gâtului. „Nu susțin desființarea completă a departamentului de poliție”, a spus primarul Jacob Frey protestatarilor. Aceștia au răspuns huiduindu-l, scandând „Du-te acasă, Iacob, du-te acasă” și „rușine”.

Între timp, mii de oameni s-au adunat în Parcul Central din New York și alte sute s-au adunat în Harlem pentru rugăciuni și proteste.

Demonstranții au scandat „dați-vă jos de pe gât” și „rasismul este păcatul original al Americii”, în timp ce au pornit în orasul de la Teatrul Național Negru din Harlem. Pastorii și alți lideri de credință au susținut discursuri înflăcărate în afara teatrului și a altor locuri celebre, inclusiv Centrul Schomburg pentru Cercetări în Cultura Neagră – o arhivă de renume internațional pentru informații despre oamenii de origine africană.

Harlem este extrem de semnificativ atunci când vine vorba despre impactul disproporționat asupra comunităților negre și brune de atâtea lucruri – de exemplu, Covid-19 și supravegherea poliției”, a declarat Jacquelyn Martell, 33 de ani, unul dintre organizatorii protestului. „Dar o parte a acestei mișcări este de a reuni comunitățile și de a ameliora diviziunile aduse de rasismul sistemic și de a aduce și o vindecare.”

În capitala națiunii, peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă, adunați în apropierea Pieței Lafayette de Casa Albă, au mers pe istoricul Black Broadway al U Street și s-au înălțat la picioarele lui Abraham Lincoln, la monumentul său uriaș de marmură.

Deși Casa Albă a rămas fortificată în spatele împrejmuirilor metalice nou ridicate, au existat în mod semnificativ mai puține tancuri și ofițeri federali puternic înarmați în jurul orașului – în urma unor crize larg răspândite, generate de prezența forțelor de ordine militarizate săptămâna trecută.

Cuvintele „Black Lives Matter” fuseseră pictate cu litere galbene strălucitoare de-a lungul unei străzi de lângă Casa Albă, unde doar câteva zile înainte protestatarii erau dispersați brutal prin utilizarea gazelor lacrimoogene, astfel încât Trump să poată face o fotografie în fața unei biserici. În apropiere, manifestanții au pictat pe străzi un mesaj suplimentar: „Desființați poliția”. Trump, care a amenințat să trimită armata să aplaneze manifestațiile, a transmis, sâmbătă, un mesaj pe Tweeter pentru a lăuda forțele de ordine.

În Philadelphia, care a cunoscut una dintre cele mai mari mobilizări de manifestanți de la debutul protestelor, activiștii au cerut primarului să taie cel puțin 10% din bugetul departamentului de poliție, ceea ce urmează să primească mai mulți bani chiar și în cazul în care alte programe se confruntă cu reduceri. Redactorul principal al Philadelphia Inquirer și-a dat demisia, în urma unei reacții publice la un titlu care parafraza sloganul potestelor „Buildings Matter, Too” (și construcțiile contează). Localnicii au fost, de asemenea, zguduiti de un grup armat de bărbați în mare parte albi în cartierul Fishtown al orașului, luni.

În Louisville, un oraș care a jelit uciderea de către poliție a doi alți membri ai comunității negre, Breonna Taylor și David McAtee, liderul drepturilor civile Jesse Jackson a cerut parlamentarilor să adopte o lege care să elimine imunitatea ofițerilor de poliție împotriva proceselor.

În California, unde patru polițiști albi din Los Angeles, care au bătut brutal și l-au ucis pe Rodney King, au fost achitați în 1992, provocând revolte, aproximativ 2.000 de oameni au mers la primărie, cerând încetarea violenței poliției.

Mii de manifestanți au inundat podul Golden Gate din San Francisco, la înțelegere cu autoritățile. Camioanele tractate au oprit traficul auto în ambele direcții, iar poliția a direcționat vehiculele prinse în mijlocul podului pentru a merge în jurul protestatarilor.

După aproape două săptâmani de tulburări caracterizate de violență din partea poliției și comportamente incorecte împotriva protestatarilor, mai multe orașe au redus aplicarea legii.

Poliția din Jersey nu a purtat echipamente de protecție și o atmosferă pașnică a predominat, deși după-amiaza a fost agitată. Protestatarii au predat apă și gustări și aproape toată lumea a purtat măști pentru față. Demonstranții au scandat numele persoanelor ucise de poliție în ultimele săptămâni, inclusiv Floyd și Taylor, precum și „fără dreptate, fără pace”.

Stările de asediu, despre care experții în domeniul drepturilor civile au declarat că  oferă oficialilor o largă libertate de a încălca în mod arbitrar și inegal drepturile protestatarilor la libera exprimare, au fost, de asemenea, ridicate în majoritatea statelor din California, Dallas, San Antonio și Atlanta. Dar au continuat să fie instituite în multe orașe americane, inclusiv New York, unde doi polițiști au fost suspendați fără plată după ce au fost filmați provocând violență protestatarilor. Un ofițer a fost prins aruncând masca unui manifestant înainte de a-i turna spray de piper.

Doi ofițeri din Buffalo, Robert McCabe și Aaron Torgalski, au fost acuzați de agresiune sâmbătă, au spus procurorii, după ce un videoclip a arătat că trăgea de un protestatar în vârstă de 75 de ani în timpul manifestațiilor recente. Cu toate acestea, poliția din Buffalo a stat lângă colegii lor. Sâmbătă, o mulțime de ofițeri de serviciu, pompieri și alții s-au adunat în afara Palatului de Justiție, pentru unui spectacol de sprijin pentru McCabe și Torgalski și au jubilat în timp ce acuzatul a părăsit sala de judecată după ce a fost acuzat și eliberat fără cauțiune.

Manifestările au continuat și mult dincolo de SUA. Sâmbătă a adus până acum cel mai mare protest de la Londra, unde mii de oameni au ignorat ploaia pentru a se întâlni în Piața Parlamentului. În Franța, sute de parizieni s-au adunat sfidând interdicțiile.