18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 19:33

Suspendarea exportului de lemn a fost… suspendată

spot_img

Pănă la toamnă când începe vacanța parlamentară, măsura nu va fi aplicată

deforestare

Exportul de lemn nu a mai fost suspendat, așa cum intenționa Guvernul, în urmă cu o lună, deoarece actul normativ, transformat de Executiv din ordonanţă de urgenţă în proiect de lege, nu a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului. Astfel, parlamentarii sunt așteptați să revină din vacanţă în septembrie pentru a adopta măsura.

„Ne propusesem ca interdicţia să fie în vigoare până la 1 septembrie, dar rămâne să vedem, când revine Parlamentul în septembrie, care va fi forma finală a proiectului de lege”, a declarat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

Gavrilescu a precizat că Guvernul a propus interzicerea temporară a exportului de lemne pe o perioadă de patru luni, dar în cele din urmă legislativul va stabili termenul exact.

Ministrul mediului a arătat că anual sunt tăiate ilegal 8,8 milioane metri cubi de lemn, în valoarea de 260 milioane euro, şi a justificat transformarea proiectului din ordonanţă în lege prin faptul că era nevoie de amendamente din partea parlamentarilor pentru o decizie de acest gen.

În luna mai, Guvernul a decis ca exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, să fie suspendat până la 31 august, dar a promovat măsura nu ca ordonanţă de urgenţă, cum ministerul pregătise documentul iniţial, ci ca proiect de lege, premierul Victor Ponta argumentând decizia prin dorinţa ca actul să fie „cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii”. Premierul mai spunea atunci că actul normativ va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

Proiectul a fost însă avizat de Senat abia la jumătatea lunii iunie, iar Camera Deputaților, for decizional, nu s-a pronunţat încă pe această temă, iar vacanţa parlamentară începe miercuri 1 iulie.

Valeriu Motoc