12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 17:24

Suspectul-cheie în atentatele de la Paris voia să se detoneze la Stade de France

spot_img

Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, le-a spus anchetatorilor belgieni că a plănuit să se detoneze pe 13 noiembrie la Stade de France, dar că s-a răzgândit, a anunțat, sâmbătă, procurorul Parisului, citat de Reuters.

“Salah Abdesalam a spus astăzi (sâmbătă), în timp ce era interogat de anchetatori că, citez «a vrut să se arunce în aer la Stade de France şi că a renunţat»”, a declarat procurorul Francois Molins pentru presă, adăugând că declaraţiile iniţiale ale lui Abdeslam este necesar să fie tratate cu prudenţă.

Procurorul a mai arătat că, în cel mai rău caz, Abdeslam va fi predat Franţei după trei luni, după ce acesta a anunţat că se va opune să fie extrădat în ţara sa natală.

Abdesalam, în vârstă de 26 de ani, a jucat un “rol central” în planificarea şi logistica atacurilor armate şi atacurilor sinucigaşe cu bombă comise la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, a mai spus Molins. El a evocat o serie de călătorii în Europa – în iulie, septembrie, octombrie şi noiembrie – în care francezul a transportat alte persoane legate de atacuri. Procurorul a declarat, de asemenea, că Abdeslam a achziţionat detonatoare şi apă oxigenată, utilizată pentru fabricarea unor explozivi.

“Primele sale declaraţii, pe care este necesar să le tratăm cu precauţie, nu oferă răspunsuri unei serii de întrebări la care Abdeslam va trebui să răspundă, pentru a explica în special prezenţa sa în arondismentul al XVIII-lea din Paris, pe 13 noiembrie, la ora (locală) 22.00 (23.00, ora României)”, a declarat Molins.

“El va trebui să explice, de asemenea, de ce a decis până la urmă să-şi abandoneze centura de explozivi”, a adăugat procurorul.

Salah Abdeslam, suspect-cheie în atentatele de la Paris, a fost inculpat pentru “crime teroriste și participare la activitățile unui grup terorist” în cadrul anchetei privind atentatele de la 13 noiembrie 2015, a anunțat sâmbătă Parchetul federal belgian.

Un complice, „așa-numitul Monir Ahmed Alaaj alias Amine Choukri”, arestat în același timp vineri la Bruxelles, a fost inculpat pentru același capete de acuzare și plasat în detenție, a precizat Parchetul într-un comunicat.

Amid Aberkan, proprietarul locuinței unde cei doi fugari au fost arestați în cartierul Molenbeek din Bruxelles, a fost inculpat pentru „participare la activitățile unui grup terorist și ascunderea unor criminali” și a fost reținut.

Un alt membru al familiei Aberkan, Djemila M., a fost acuzată de „participare la activitățile unui grup terorist și ascunderea unor criminali”, însă nu a fost privată de libertate, conform sursei citate. În cele din urmă, o altă femeie, Sihane A., „a fost pusă în libertate fără a fi inculpată”.

R.D.