10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 18:14
No menu items!

Susținătorii lui Borbely Csaba vor să pună presiune pe judecători printr-un miting de solidaritate

spot_img

Curtea de Apel Târgu Mureș discută vineri prelungirea interdicției de a părăsi localitatea impusă fostul președinte al Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), după ce acesta a fost reținut de DNA. Pentru a încerca să influențeze instanța, susținătorii lui Csaba pregătesc pentru joi seara, la Miercurea Ciuc, o manifestație de solidarizare cu fostul șef al județului Harghita, încercând să pună astfel presiune pe judecătorii Curții de Apel Târgu Mureș.

În urmă cu două luni, fostul președinte al Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals intelectual şi denunţare calomnioasă. Potrivit DNA, în decembrie 2010, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914 lei în favoarea firmei Stravia Group SRL, al cărei administrator este consilierul judeţean Palffy Domokos, pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. Alături de Borboly Csaba, în dosar mai sunt cercetați Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din CJ Harghita, şi Sofalvi Laszlo, fost vicepreşedinte al CJ Harghita. DNA a cerut arestarea lui Borboly Csaba, însă
instanța a refuzat arestarea lui, dispunând obligarea de a nu părăsi localitatea.
Borboly nu se află pentru prima dată în fața unor acuzații de acest tip. El mai făcut obiectul unei cercetări a DNA cu privire la modul în care își construise o casă în Miercurea Ciuc. Atunci, Borboly, a fost suspectat că a folosit la construirea casei materiale destinate reabilitării spitalului județean.
Odată cu inculparea sa în luna mai, Borboly Csaba a încercat să acrediteze ideea că dosarul este unul politico-etnic și că demersul procurorilor are ca țintă comunitatea maghiară.
Imediat după reținerea lui Borboly Csaba, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că Uniunea este solidară cu acesta, arătând că fostul șef al județului Harghita „este politician care muncește de mulți ani în interesul comunității, în calitate de președinte de Consiliu Județean, de lider UDMR, pentru bunăstarea și siguranța comunității din județului Harghita”.

Doru Plotuna