21.7 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 10:59

Surse: Situația lui Liviu Dragnea se va clarifica după motivarea deciziei Curții Constituționale

spot_img

Decizia  Curții Constituționale de miercuri, 3 iulie, prin care s-a admis  sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie a agitat din nou apele în mediul judiciar și nu numai.

Principalul personaj care a ridicat această problemă, prin avocații săi, este fostul președinte al PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în prezent condamnat definitiv de Înalta Curte la 3,6 ani de închisoare. 

Sursa Zilei a discutat cu mai mulți specialiști din mediul judiciar pentru a vedea șansele pe care Liviu Dragnea le are de a fi eliberat iar procesul său să fie rejudecat ca urmare a faptului că, pe fond, a fost condamnat de un complet nelegal constituit, conform deciziei CCR.

Avocatul lui Dragnea, Flavia Teodosiu, care nu se afla în țară la momentul pronunțării deciziei, a declarat pentru Sursa Zilei că se bucură că s-a admis conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că era de admis dar că așteaptă motivarea deciziei CCR pentru a vedea ce are de făcut. 

În rest, opiniile specialiștilor din mediul judiciar care nu fost implicați în dosarul lui Liviu Dragnea sunt contradictorii.

Astfel, o parte au declarat pentru Sursa Zilei că Liviu Dragnea ar putea ataca decizia de condamnare pronunțată de Completul de 5 judecători pe aceleași principii care s-au aplicat și în cazurile rejudecării proceselor Elenei Udrea și Alina Bica, când s-a pus în discuție tot nelegala constituire a unor complete de judecată. 

Alte surse din mediul judiciar spun însă că dosarul lui Liviu Dragnea este ”blocat” de prevederile art. 426 lit. d) din Codul de procedură penală care ”limitează material incidența contestației în anulare la nelegala compunere a instanței de apel”, ori fostul lider PSD a invocat nelegala constituire a completului de trei judecători care l-a judecat pe fond. 

”Totuși Liviu Dragnea ar putea face o contestație în anulare în care să invoce excepția de constituționalitate a textului de lege care limitează incidența contestației în anulare pentru că este inadimisbil să lași un om condamnat de un complet nelegal constituit”, au explicat sursele noastre.

Cel mai probabil situația condamnării definitive a lui Liviu Dragnea și a posibilității acestuia de a mai apela la o cale extraordinară de atac se va clarifica după motivarea deciziei Curții Constituționale, au opinat specialiștii contactați de Sursa Zilei.

Cristi Ciupercă