4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 4:06
No menu items!

Surse politice: Tensiunile dintre Klaus Iohannis și “Guvernul meu” s-au acutizat

spot_img

Ultimul subiect de discordie între Palatul Cotroceni și palatul Victoria este acordul între ministrul de Interne, Marcel Vela, și Biserica Ortodoxă, acord care a pus paie pe foc tensiunilor acumulate în ultimul timp între președintele Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Iohannis a criticat extrem de dur măsurile, deși ministrul Marcel Vela susținea că l-a informat și pe premier, care l-ar fi informat și pe președinte, înainte de semnarea acordului.

În urmă cu nici o săptămână, o altă temă a dus la tensiuni între președinte și partidul de guvernământ, cea a reducerii salariilor bugetarilor și aplicarea măsurii de introducere a șomajului tehnic pentru aceștia, pe perioada stării de urgență. Orban a anunțat măsurile chiar la începutul ședinței de Guvern, dar nici până acum nu s-a realizat nimic, mai ales că era vorba și despre tăierea cu 25% a indemnizațiilor demnitarilor. Iohannis și mai mulți miniștri ar fi argumentat că e o măsură pur populistă, cu impact bugetar minim, dar cu efect decurajant pentru miniștrii și secretarii de stat care sunt implicați în gestionarea epidemiei și a măsurilor luate în această perioadă. Mai mult, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a declarat, câteva zile mai târziu, că nu există un asemenea proiect și nici nu îl susține.

Primele dezacorduri între premier și președinte au apărut încă de la finele anului trecut, pe tema alegerilor anticipate. În timp ce Iohannis a insistat pentru formarea unei noi majorităţi, liderul PNL nu vroia să demisioneze şi nici să forţeze o moţiune de cenzură, de frică să nu rămână, ulterior, pe dinafară, Şi legea bugetului a adus tensiuni între Palate. Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat profund nemulţumit de modul în care au comunicat liberalii pe tema bugetului de stat pe 2020, spunând că „Bugetul e bun, dar n-aţi reuşit să explicaţi cum aţi împărţit banii“. De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a fost deranjat că preşedintele i-a convocat zile în şir pe miniştri la Palatul Cotroceni pentru discuţii despre buget, iar aceste convocări au continuat până astăzi, pe diferite teme.