6.1 C
București
marți, 19 martie 2024 - 13:31
No menu items!

Surse: Bogdan Licu şi Oana Hăineală vor fi propuşi ca adjuncţi la Parchetul General

spot_img

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a evaluat conducerea Ministerului Public şi după consultări cu noul procuror general al României, va face, zilele acestea, numirile pentru prim adjunctul şi adjunctul procurorului general.

Surse din conducerea instituţiei au declarat, în exclusivitate pentru sursazilei.roBogdan Licu va fi păstrat în funcţia de prim adjunct al procurorului general Augustin Lazăr, iar în locul celuilalt adjunct, Codruţ Olaru, va fi propusă Oana Schmidt Hăineală, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. Atât Oana Hăineală, cât şi Codruţ Olaru, căruia îi expiră mandatul de adjunct luna aceasta, au candidat, alături de Augustin Lazăr, pentru funcţia de procuror general al României.

Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei, şi unul de preşedinte. anterior anului 2010, de când este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, a fost consilier al Preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, consilier de stat, dar şi şefa Biroului de presă al Ministerului Public. Tot la Parchetul General, Oana Hăineală a trecut, dar doar pentru câteva luni, pe la Biroul de anchete speciale şi Secţia de urmărire penală şi criminalistică a parchetului instanţei supreme.

Codruţ Olaru s-a asigurat încă de acum un an şi jumătate că la terminarea mandatului, va rămâne într-o funcţie de execuţie la PG. Astfel, conform deciziei CSM din 16 septembrie 2014, Secţia pentru procurori a aprobat cererea lui Codruţ Olaru de continuare a activităţii într-o funcţie de execuţie la PICCJ, printr-o hotărâre de principiu, potrivit căreia în perioada mandatului de conducere, procurorul poate cere ca la încetarea acestuia, să activeze pe un loc de execuţie la o altă unitate de parchet, alta decât cea de la care provine.

Şi Bogdan Licu a cerut CSM aceeaşi hotărâre de principiu, în septembrie 2014, ca la încetarea mandatului de prim adjunct al procurorului general, să rămână într-o funcţie de execuţie în cadrul unităţii de parchet. Numai că Licu s-a remarcat, în perioada în care a fost procuror general interimar, după demisia lui Tiberiu Niţu, printr-o conferinţă de presă în care a cerut redeschiderea dosarului Revoluţiei, cu confirmarea acuzaţiei de genocid. El a subliniat atunci că deşi „procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză”, aceştia „nu au valorificat un număr mare de informaţii”. Dosarul Revoluţiei a fost clasat, în octombrie 2015, de procurorii Parchetului Militar din cadrul PG, secţie aflată în coordonarea celuilalt adjunct al instituţiei, Codruţ Olaru.

Procurorul general, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al DNA, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

Redacţia Sursa Zilei