7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:35

Surse: 12.000 de pensii recalculate în fals, la ordinul lui Gabriel Oprea

Gabriel Oprea, vizat în scandalul recalculării pensiilorSituația pensiilor speciale recalculate este cercetată în cadrul unei anchete încrucișate, derulate de trei structuri – Corpul de control al ministrului apărării, procurori de la Secția Parchetelor Militare și o echipă de inspectori ai Curții de Conturi.

Surse din rândul echipelor de anchetă au declarat pentru Sursa Zilei că sunt suspectate 12.000 de pensii recalculate prin falsificarea unor documente, cel puțin prin menționarea unor grupe de muncă necorespunzătoare beneficiarilor, tocmai pentru a crește cuantumul pensiei ce trebuia încasată.

Fostul ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, marţi, că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii. El a adăugat că „sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt”.

Potrivit acelorași surse, falsurile au fost făcute cu știința unor factori de decizie din MApN, la ordinul lui Gabriel Oprea, deși numele sau semnătura sa nu apare pe nici un act oficial. Oficiali ai MApN au întărit, sub protecția anonimatului, declarațiile lui Corneliu Dobrițoiu precizând că ordinul a fost dat în urma presiunilor politice și sindicale. De altfel, aceleași surse ne-au mai spus că mulți beneficiari ai pensiilor speciale majorate după recalculare au devenit membri ai partidului condus de Gabriel Oprea, UNPR.

Andi Topală