14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 13:20
No menu items!

Surpriză de la Cotroceni: Băsescu întoarce la Parlament legea certificatelor verzi și invocă Tratatul UE

spot_img

CEZ se reorientează spre Polonia, după ce România a decis să taie subvențiile pentru energie verde

Președintele Traian Băsescu a decis, marți, întoarcerea legii privind reducerea schemei de certificate verzi la Parlament, pe motiv că Guvernul nu a respectat obligațiile de notificare a Comisiei Europene, așa cum este prevăzut în Tratatul privind funcționarea UE.

”Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat marți, 7 ianuarie anul curent, cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În motivația cererii de reexaminare se arată că, potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, „Comisia este informată, în timp util, pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.

”În data de 24 iunie 2013, Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. În data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României”, arată Administrația Prezidențială.

Astfel, instituția consideră că aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

”Având în vedere prevederile Articolului 148 alineatul (4) din Constituția României, potrivit căruia <<Parlamentul, Președintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2)>>, precum şi competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, în sensul celor menționate mai sus”, precizează Palatul Cotroceni.

Guvernul a decis în 2013 că producătorii de energie eoliană vor primi, de la 1 ianuarie 2014, cu 0,5 certificate verzi mai puține pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor față de cât prevede Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a constatat, în prima parte a anului trecut, în urma unui studiu, că producătorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsă, prin raportare la costul investițiilor în centrale de producție, și a recomandat Guvernului reducerea numărului certificatelor verzi acordate acestora.

 Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producția de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Pe lângă reducerea numărului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie 2013, să fie amânată acordarea unei părți din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene și fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro și solare, și până în 2018 pentru centralele eoliene.

Cosmina Croitoru