9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 4:11

Supraviețuitori după o derivă pe mare, de 29 de zile

spot_img

Doi bărbați din Insulele Solomon au petrecut 29 de zile în derivă, pe mare, după ce sistemul lor GPS a încetat să mai funcționeze. Cei doi au fost găsiți la aproximativ 400 km distanță de locul unde a început călătoria lor, scrie The Guardian.

Livae Nanjikana și Junior Qoloni au plecat din Insula Mono în dimineața zilei de 3 septembrie, într-o barcă cu motor mică, de 60 de cai putere.

Bărbații plănuiau să călătorească 200 km spre orașul Noro de pe insula New Georgia, folosindu-se de coasta de vest a insulei Vella Lavella și a insulei Gizo ca reper.

„Nu era prima dată când făceam acest traseu și totul ar fi trebuit să fie ok”, a spus Nanjikana.

Dar chiar și pentru cei experimentați, Marea Solomon, cea care desparte Insulele Solomon de Papua Noua Guinee, poate fi dură și imprevizibilă.

La doar câteva ore după ce au pornit la drum, a început o furtună care a îngreunat vizibilitatea și astfel a făcut imposibil de văzut coasta insulei după care se ghidau.

„Ne-a fost greu să ne deplasăm după ce a început furtuna, însă totul s-a înrăutățit în momentul în care a picat semnalul GPS.

Nu puteam să vedem încotro mergem, așa că oprit motorul și am așteptat pentru a salva din combustibil”, a povestit Nanjikana.

Au supraviețuit cu portocalele pe care le aveau la ei, cu nuci de cocos găsite în mare și cu apă de ploaie.

Astfel, au călătorit 400 de kilometri timp de 29 de zile, până când au fost văzuți de un pescar pe coasta din Noua Britanie, Papua Noua Guinee.