4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 0:47
No menu items!

Supraviețuitor al accidentului din Muntenegru: la volan nu se afla polițistul George Ciobanu. Tahograful autocarului a fost găsit UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Autorităţile din Muntenegru au găsit miercuri tahograful autocarului românesc căzut în prăpastie, iar datele dispozitivului vor fi decodificate pentru a se stabili parametrii de circulaţie în momentul accidentului.

“Am găsit tahograful. Dispozitivul va fi util în demersul de stabilire a cauzei accidentului”, a declarat procurorul Vojislav Grujici, citat de site-ul ziarului Vijestima.

Supraviețuitorii accidentului din Muntenegru vor fi audiați, zilele acestea, de procurorii Parchetului General. Asta, după ce o parte dintre ei au dat deja declarații în fața autorităților muntenegrene, care derulează, în paralel, o anchetă în acest caz.

Doi procurori și adjunctul șefului Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General, Cristian Lazăr, au participat marți seară la procedura de identificare a victimelor, derulată la Institutul Național de Medicină Legală (INML).

Surse judiciare au precizat că procedura s-a încheiat miercuri dimineață, la ora 3.00, nefiind necesare metode speciale pentru identificare. Asta, deși fuseseră prelevate probe ADN, pentru a fi utilizate în eventualitatea în care familiile nu și-ar fi putut recunoaște rudele decedate.

În plus, autocarul implicat în accident va fi adus în România pentru a fi expertizat tehnic de criminaliștii care anchetează împrejurările producerii tragediei, investigată, deocamdată, de autoritățile române, doar ca accident de muncă.

“A fost stabilit deja contactul cu autoritățile din Muntenegru, care au primit solicitarea noastră de a ne fi transmise toate documentele, inclusiv procesul-verbal de cercetare la fața locului, adunate până acum în cadrul anchetei derulate acolo”, au precizat sursele citate.

Victimă, în fața poliției din Muntenegru: la volan nu se afla George Ciobanu

Un procuror din Kolaąin (nord-est), Vojislav Grujic, a confirmat că autorităţile din Muntenegru fac verificări în legătură cu accidentul de autocar în care 18 români au murit, iar 29 au fost răniți. Potrivit ziarului Vijesti, anchetatorul nu a confirmat însă cine se afla la volanul “autobuzului morţii”, cu atât mai mult cu cât poliția locală nu a găsit încă tahograful autocarului.

Potrivit ziarului muntenegrean, care citează date oficiale ale poliţiei, unul dintre pasagerii care au supravieţuit tragediei a declarat că la volanul autocarului nu se afla George Ciobanu, un poliţist din Bucureşti, decedat în urma accidentului, ci celălalt şofer.

Potrivit datelor oficiale, autobuzul românesc era condus de Ciobanu la trecerea punctului de frontieră de la Dobrakovo, în nord-est, la frontiera cu Serbia, însă un supravieţuitor al accidentului a declarat că şoferii s-au schimbat în timpul călătoriei în Muntenegru, după o oprire între localităţile Bijelo Polje (nord-est) şi Mojkovca (nord), unde turiştii au cumpărat alimente, apă şi răcoritoare, precizează publicaţia.

“Investigaţiile (la faţa locului) sunt dificile (…), deci nu putem şti cine conducea. Există declaraţii de la martori ai tragediei, dar probele sunt verificate în continuare”, a adăugat Vojislav Grujic.

Pasagerii afirmă în declaraţiile pe care pasagerii le-au dat poliţiei că şoferul conducea cu o viteză mult mai mare decât cea admisă de indicatoarele aflate pe drum. Un adjunct al directorului poliţiei, Nicholas Janjuąevic, a declarat marţi că, la intrarea în tunel, limita de viteză era de 40 kilometri pe oră. “Dacă se găseşte tahograful digital, care înregistrează viteza, se va putea răspunde la toate întrebările despre cauza acestei tragedii”, a declarat Janjuąevic.

“Nu putem spune dacă unii dintre actorii accidentului se aflau sub influenţa alcoolului, pentru că investigaţia este în curs. Ştim că șoferul a murit (…). Procedura în vederea stabilirii accidentului este în curs”, a mai declarat Janjuąevic.

Procurorul Vojislav Grujic a trimis marţi o echipă de poliţişti la prăpastia de la Platija, locul unde s-a produs accidentul, să caute tahograful electronic – un fel de “cutie negară” pentru accidentele rutiere – în epava autocarului românesc. Poliţia nu a găsit dispozitivul, însă cercetările continuă, potrivit ziarului. Investigatorii apreciază că dispozitivul va furniza date-cheie cu privire la cauza tragediei, şi anume care era viteza vehiculului şi cine se afla la volan.

Sursa Zilei relata marți dimineață că procurorii români au început deja investigațiile în cazul accidentului din Muntenegru și că, potrivit primelor date, în momentul producerii tragediei autovehiculul nu era condus de polițistul George Ciobanu, ci de celălalt șofer angajat al Gregory Tour (firma care a asigurat transportul turiștilor români), Dan Mărgărit, care se numără printre supraviețuitori.

Mihaela Chiper