18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:30
No menu items!

Suprataxarea contractelor part-time. Angajații își vor depune declarația pe propria răspundere în fiecare lună!

spot_img

După ce a decis suprataxarea contractelor part-time, la nivelul unui contract normal, de 8 ore, indiferent de numărul orelor lucrate, Ministerul de Finanțe publică acum noile reglementări care pun în aplicare această suprataxare.

Conform unui proiect în dezbatere publică, cei care au contracte part-time sunt obligați să depună la fiecare angajator o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Declaraţia pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

„Termenul de depunere a declaraţiei pe propria răspundere la fiecare angajator, este lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituite drepturile salariale, pe perioada în care care salariatul se află în situaţia prevăzută la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal”, se menţionează în document.

În cazul în care salariaţii nu depun declaraţia pe propria răspundere, fiecare angajator stabileşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată.

Proiectul conține și 4 exemple de calcul pentru contractele part-time.

E. Stan