marți, 1 decembrie 2020 - 17:36

Supă lituaniană de sfeclă roșie (Šaltibarščiai)

După ce și-a pus în cap credincioșii care au vrut să participe la pelerinaje, Guvernul se ceartă acum cu Federația Română de Fotbal

Guvernul lui Ludovic Orban a fost criticat, în ultimele zile, de credincioșii care au vrut să participe în număr mare la pelerinajul de Sf....

Ceremonie scurtă la Arcul de Triumf, de Ziua națională a României. Președintele Iohannis a avut o singură grijă – votul din 6 decembrie

Sărbătorile publice au fost anulate anul acesta, de Ziua Națională a României. Nu au mai avut loc petreceri, nu s-au mai împărțit sarmale și...

Scandal la Buzău. Candidatul partidului fondat de „Petrov”, acuzat de blaturi și combinații politice

Dezvăluiri de senzație și scandaluri au apărut în aceste zile în viața politică buzoiană, protagoniști fiind politicieni cu state vechi, mai ales cu palmares...

Statistici alarmante în Japonia: mai multe victime cauzate de sinucideri într-o singură lună, decât toate decesele Covid. Femeile și copiii, cele mai expuse

Experții au avertizat că pandemia ar putea duce la o criză de sănătate mintală. Șomajul în masă, izolarea socială și anxietatea îi afectează pe...

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Šaltibarščiai este o supă lituaniană care are la bază sfeclă roșie, castraveți murați și chefir. Este o supă dulce-acrișoară, care se servește rece, mai ales în zilele toride de vară.

Aspectul ei deosebit și culoarea atrăgătoare, inedită pentru o supă, ne atrage parcă să o degustăm.

Ingrediente:

  • 250 gr sfeclă roșie,
  • 1 ou,
  • 2 castraveți murați,
  • 500 ml chefir,
  • 200 ml apă,
  • 1 ceapă roșie mică,
  • ½ legătură de mărar,
  • piper alb,
  • sare

Mod de preparare:

Oul se spală și se pune la fiert pentru 10 minute.

Între timp, se curăță sfecla, se spală și se taie cuburi, potrivite ca mărime.

supa_sfecla

Se fierbe, cu puțină sare și piper alb, până când se pătrunde ușor de vârful unui cuțit. Se lasă să se răcească, apoi se mărunțește, fie dată pe răzătoare sau tăiată cuburi mici. Pentru a se mărunți mai bine, puteți folosi un tocător electric.

Castraveții murați se mărunțesc astfel: capetele se taie și se dau deoparte, iar restul se taie în cuburi mici. Se pun apoi într-o sită și se lasă timp de 30 minute până se scurge zeama.

Mărarul se toacă mărunt și, împreună cu chefirul și apa, se amestecă bine, astfel încât chefirul va împrumuta aroma mărarului. Se toarnă apoi peste sfeclă, ceapa și cuburile de castravete și se amestecă.

supa_sfecla1

Se potrivește de sare și piper și se dă la rece.

supa_sfecla2

Se servește ca atare sau cu ou fiert piperat.

supa_sfecla4

Poftă bună!

Nicoleta Popa

UK: Pandemia scoate la suprafață rețelele de exploatare sexuală a româncelor. 90% dintre ele au fost recrutate de iubiți

Traficanții sexuali pot obține profituri de peste 1 milion de lire sterline pe an de pe urma unui bordel, iar restricțiile Covid le-au ușurat...

Pacienții COVID din corturile militare intră în iarnă. Primul medic al țării: Altă întrebare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, cu ocazia vizitării Spitalului Universitar București (fost Municipal), că nu există încă soluții pentru pacienții COVID internați în...

„Icoana” unui candidat PNL, în „procesiune electorală” prin județ. FOTO

Fostul primar din Turceni, Ion Iordache, își promovează imaginea obligându-și stafful de campanie să colinde cu tabloul său pe post de icoană. Este cel mai...

Top autostrăzi octombrie. Cele mai mari progrese ale constructorilor de autostrăzi. FOTO/VIDEO

Constructorii unor loturi din autostrăzile Comarnic – Brașov, Sibiu – Pitești și Sebeș – Turda au avut luna trecută cele mai mari progrese, potrivit...

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...