joi, 2 iulie 2020 - 12:19

Supă lituaniană de sfeclă roșie (Šaltibarščiai)

Chin pentru turiștii români în Grecia! Coadă de 5 kilometri la singurul punct vama deschis la frontiera bulgaro-grecească

E haos total pentru românii care au plecat în vacanțe în Grecia, după ce autoritățile au decis ca doar un punct de frontieră să...

CCR critică dur Ministerul Sănătății, pentru modul în care a reglementat izolarea, carantina și internarea obligatorie

Curtea Constituţională a publicat miercuri motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie, iar...

Imagini fabuloase! Cehii au sărbătorit încheierea restricțiilor cu o uriașă cină publică

Oamenii din capitala cehă, Praga, au construit o masă de 1.600 de metri și au organizat marți o cină publică pentru a celebra sfârșitul...

Guvernul britanic plănuiește amenzi pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală, din toamnă

Părinții din Anglia care nu reușesc să-și trimită copiii înapoi la școală în septembrie se vor confrunta cu amenzi dacă nu au un motiv...

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Šaltibarščiai este o supă lituaniană care are la bază sfeclă roșie, castraveți murați și chefir. Este o supă dulce-acrișoară, care se servește rece, mai ales în zilele toride de vară.

Aspectul ei deosebit și culoarea atrăgătoare, inedită pentru o supă, ne atrage parcă să o degustăm.

Ingrediente:

  • 250 gr sfeclă roșie,
  • 1 ou,
  • 2 castraveți murați,
  • 500 ml chefir,
  • 200 ml apă,
  • 1 ceapă roșie mică,
  • ½ legătură de mărar,
  • piper alb,
  • sare

Mod de preparare:

Oul se spală și se pune la fiert pentru 10 minute.

Între timp, se curăță sfecla, se spală și se taie cuburi, potrivite ca mărime.

supa_sfecla

Se fierbe, cu puțină sare și piper alb, până când se pătrunde ușor de vârful unui cuțit. Se lasă să se răcească, apoi se mărunțește, fie dată pe răzătoare sau tăiată cuburi mici. Pentru a se mărunți mai bine, puteți folosi un tocător electric.

Castraveții murați se mărunțesc astfel: capetele se taie și se dau deoparte, iar restul se taie în cuburi mici. Se pun apoi într-o sită și se lasă timp de 30 minute până se scurge zeama.

Mărarul se toacă mărunt și, împreună cu chefirul și apa, se amestecă bine, astfel încât chefirul va împrumuta aroma mărarului. Se toarnă apoi peste sfeclă, ceapa și cuburile de castravete și se amestecă.

supa_sfecla1

Se potrivește de sare și piper și se dă la rece.

supa_sfecla2

Se servește ca atare sau cu ou fiert piperat.

supa_sfecla4

Poftă bună!

Nicoleta Popa

Liderul PNL care a picat Bacalaureatul, la 42 de ani, vrea să dea la facultate: „Vreau să mă licențiez”

Liberalul de 42 de ani care a picat Bacalaureatul la Română cu nota 3 anunță că dacă ia examenul, se înscrie și la facultate. Prim...

Atenționare pentru turiștii români în Grecia. Un singur punct de frontieră deschis la intrarea în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe anunță că autoritățile din Grecia au lăsat deschis în perioada 1-15 iulie un singur punct de trecere al frontierei cu Bulgaria,...

PNL Iași, amendat pentru ședința cu 100 de liberali la restaurant, în frunte cu ministrul Costel Alexe

Poliția județeană a amendat PNL Iași cu 5.000 de lei pentru ședința organizată, duminica trecută, la Restaurantul Liria din Aroneanu, la care au participat...

Scandal diplomatic cu Iranul, după moartea unui magistrat acuzat de corupție, în București

Oficiali iranieni acuză asasinarea unui fost cleric și judecător, în România, la mijlocul lunii iunie, dar și complicitatea statului român care nu comunică informații...

România a avut în mai 2020 cel mai mic număr de decese din ultimii 7 ani

20.383 cetățeni români au murit în luna mai 2020, potrivit datelor oficiale comunicate de Direcția pentru Evidența Persoanelor (DEPABD) din Ministerul Afacerilor Interne. Este...