Supă cremă de praz

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

supa_praz

Prazul se folosește în gastronomie în diferite forme, dar poate fi  folosit și în scopuri terapeutice. El are efect calmant, diuretic, laxativ, antiseptic și expectorant. Preparatele medicinale pe baza de praz sunt utile în combaterea afecțiunilor respiratorii, cardiace și pulmonare.

Ingrediente:

  • 1 fir de praz,
  • 1 ceapă,
  • 2 cartofi mici,
  • 140 gr țelină,
  • 50 gr smântână,
  • supă,
  • sare,
  • piper,
  • 3 linguri ulei.

Mod de preparare:

Prazul se spală bine și se taie rondele.

supa1Ceapa se curăță, se spală, se taie julien și, împreună cu prazul, se sotează în ulei, cu puțină sare, la foc mediu, pentru 10 minute.

Între timp, se curăță țelina și se taie în cuburi medii.  Se adaugă apoi prazul sotat și supa. Se lasă să dea în clocot, apoi se adaugă și cartofii. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mediu.

supa2

După ce legumele s-au fiert bine, se strecoară jumătate din supa rămasă. Cu ajutorul unui blender sau al unei prese, se pasează legumele. Se adaugă smântâna și se amestecă bine. Pentru a subția amestecul, folosim supa dată deoparte după fierberea legumelor sau lapte.

Se potrivește de sare și piper. Se servește caldă, ca atare sau cu fulgi de ceapă.

supa3Poftă bună!

Nicoleta Popa

NICIUN COMENTARIU