5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 9:21

Summitul pentru situația Greciei a fost anulat

spot_img

Criza elenă, discutată de miniștrii finanțelor din zona euro

grecia euro

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat, duminică, anularea summitului european extraordinar privind Grecia prevăzut a avea loc în cursul serii, dar un alt summit, limitat de această dată doar la zona euro, este menținut pentru a discuta un eventual nou plan de salvare pentru Atena, condiție a menținerii acesteia în uniunea monetară, informează AFP, citată de Agerpres.

„Summitul european este anulat, summitul zonei euro va începe la ora 16.00 (14.00 GMT) și va dura până ce vom încheia negocierile cu Grecia”, a precizat Tusk pe contul său de Twitter, în contextul în care discuțiile la nivel de miniștri de finanțe din zona euro se reiau duminică dimineață, după ce au fost suspendate cu o zi în urmă în lipsa unui consens.

Este „extrem de puțin probabil” ca miniștrii de finanțe să poată ajunge la o decizie privind deschiderea negocierilor de fond pentru un nou plan de ajutor financiar pentru Atena, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro, Valdis Dombrovskis. „Aceasta înseamnă că problema mandatului de negociere va fi transferată summitului zonei euro”, a precizat o sursă europeană. „Anularea summitului (european) urmărește să permită finalizarea negocierilor, pentru a discuta mai bine la nivelul celor 19  state membre ale zonei euro”, a declarat de asemenea un diplomat european favorabil unui acord cu Grecia.

Reuniunea de sâmbătă a miniștrilor de finanțe a avut ca obiect găsirea unui text comun care să servească drept punct de plecare în negocierile pentru un nou plan de ajutor pentru Grecia, al treilea din 2010, în schimbul programului de reforme prezentat în această săptămână de guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras creditorilor internaționale ai țării — Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

După nouă ore de discuții lipsite de rezultat, miniștrii și-au suspendat reuniunea și au decis să reia lucrările duminică dimineață.

La acest stadiu, nu sunt îndeplinite condițiile pentru garantarea punerii în aplicare de către Grecia a reducerilor bugetare și a reformelor pe care le-a promis în schimbul unui nou ajutor, estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani, a declarat ministrul finlandez de finanțe Alexander Stubb, a cărui țară a adoptat una dintre cele mai dure poziții față de Grecia.

Emanuel Stan