14 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 9:46
No menu items!

Summitul lui Biden cu liderii arabi, anulat după atacul asupra spitalului din Gaza

spot_img

Explozia care a ucis sute de civil într-un spital din Gaza noaptea trecută a dus și la anularea unei întâlniri cruciale între președintele american Joe Biden și liderii din Palestina, Iordania și Egipt.

Tragedia care a avut loc atunci o explozie a cauzat moartea a sute de oameni într-un spital din Gaza are și efecte diplomatice serioase, care ar putea afecta în mod crucial soarta războiului din Fâșia Gaza. Atât Hamas, cât și Israelul s-au arătat imediat cu degetul unul pe celălalt, intensificând o situație deja tensionată. Însă acest incident a dus și la anularea unui summit important care urma să aibă loc la Amman, în Iordania, și unde urmau să se reunească președintele Joe Biden, Mahmoud Abbas (președintele Autorității Naționale Palestiniene), Abdel Fatah El-Sissi (președintele Egiptului) și regele Abdullah al Iordaniei.

Reuniunea ar fi fost prima la acest nivel de la izbucnirea războiului în Fâșia Gaza și ar fi avut loc la întoarcerea lui Biden din Israel, acolo unde a mers personal pentru a demonstra sprijinul SUA pentru Israel, dar și într-un efort diplomatic de a juca rol de mediator alături de ceilalți actori importanți din regiune.

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a confirmat anularea summitului președintelui Biden la Amman, care era programat pentru miercuri.

Poziția lui Biden față de Hamas

Președintele Biden a sprijinit apelul Israelului pentru dezmembrarea Hamas, în special după atacurile pe care acesta le-a lansat asupra Israelului la începutul acestei luni, soldate cu peste 1.300 de victime și cu răpirea, după câte se pare, a între 200 și 250 de israelieni.

Hamas a acuzat imediat o lovitură aeriană israeliană pentru explozia de la spitalul din Gaza, dar Israelul a negat vehement aceste acuzații. Israelul insistă că o rachetă lansată greșit de Hamas a fost responsabilă pentru tragedie. Forțele israeliene au publicat miercuri și o serie de materiale foto, video și audio despre care susțin că demonstrează că racheta provenea din rândul forțelor militante jihadiste, care s-au aruncat în conflict de partea Hamas.

Acuzația surprinzătoare a liderului Hamas: SUA sunt complice!

 Ismail Haniyeh, un lider proeminent al Hamas, a acuzat Statele Unite de complicitate în acest atac, afirmând că Washingtonul a oferit acoperire pentru acțiunile Israelului. „Masacrul de la spital confirmă brutalitatea inamicului și amploarea sentimentului său de înfrângere”, a declarat Haniyeh într-un discurs televizat.

El a făcut apel la palestinieni să se ridice împotriva ocupației și i-a îndemnat pe arabi și musulmani să protesteze împotriva Israelului.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt, Iordania și Turcia au acuzat Israelul de bombardarea spitalului arab Al-Ahli din orașul Gaza. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat vina în mod direct pe „teroriștii barbari din Gaza” și a negat orice implicare a forțelor de apărare israeliene.

Președintele israelian Isaac Herzog a calificat acuzațiile Hamas drept o „calomnie de sânge”, o expresie folosită de-a lungul anilor pentru acuzațiile aduse pe nedrept poporului evreu pentru a justifica antisemitismul față de acesta.

Herzog a subliniat că o rachetă a Jihadului Islamic a fost responsabilă pentru incidentul de la spital, un loc menit să salveze vieți, și a numit mass-media pentru răspândirea de minciuni.

Tensiunile escaladează la nivel mondial

Tensiunile par să escaladeze și mai mult după acest incident tragic. Ministerul israelian de Externe a publicat o declarație în care citează surse de informații care au indicat Jihadul Islamic ca fiind responsabil pentru lansarea rachetei eșuate care a lovit spitalul.

Repercusiunile exploziei sunt resimțite la nivel internațional, Emiratele Arabe Unite și Rusia solicitând o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian.

Emanuel Stan