28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:49
No menu items!

Summitul COP28 se deschide cu speranțe pentru un acord rapid privind fondul pentru daune climatice

spot_img

Țările participante la Summitul COP28 al ONU pe tema climei, care se deschide joi, speră să ajungă la un acord rapid privind un nou fond pentru a plăti pentru daunele cauzate de schimbările climatice, cu scopul de a aduna o anumită bunăvoință politică înainte ca discuțiile să se îndrepte spre subiecte controversate, inclusiv viitorul combustibililor fosili, potrivit Reuters.

În timp ce cei 70.000 de delegați așteptați să participe la COP28 coboară în orașul Dubai, din Emiratele Arabe Unite, guvernele se pregătesc pentru negocieri maraton pentru a decide dacă vor conveni, pentru prima dată, să elimine treptat utilizarea la nivel mondial a cărbunelui, petrolului și gazelor care emit CO2.

Arderea acestor combustibili este principala cauză a schimbărilor climatice.

Având în vedere că finanțele ocupă, de asemenea, un loc important pe agenda reuniunii, președinția COP28 a Emiratelor Arabe Unite a publicat, în ajunul summitului, o propunere privind adoptarea de către țări a unui nou fond ONU pentru daune climatice, ceea ce a făcut ca unii delegați să spere că acesta ar putea fi unul dintre primele acorduri încheiate la Dubai.

Proiectul de acord, pe care reprezentanții țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare l-au elaborat cu grijă în timpul unor negocieri care au durat luni întregi în acest an, ar urma să lanseze un fond pentru a ajuta națiunile vulnerabile să facă față costului pagubelor provocate de secetă, inundații și creșterea nivelului mărilor din cauza climei.

Unii diplomați s-au declarat încrezători că speră că va trece fără obiecții. „Deschiderea acestor negocieri este ca și cum am deschide cutia Pandorei. Iar acest lucru nu ar fi util pentru nimeni”, a spus unul dintre ei.

Înființarea fondului ar deschide calea pentru ca țările bogate să pună bani în el, iar liderii unor națiuni precum Germania, Danemarca și Olanda sunt așteptați să anunțe contribuțiile la începutul COP, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.

Uniunea Europeană a promis o contribuție „substanțială”, dar dorește ca țările ale căror economii au crescut în ultimele decenii, precum China și Emiratele Arabe Unite, să le urmeze exemplul.

„Toți cei care au capacitatea de a plăti ar trebui să contribuie”, a declarat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, care a spus că dorește „să lărgească baza de donatori dincolo de suspecții obișnuiți, pur și simplu pentru că acest lucru reflectă realitatea din 2023”.

Adnan Amin, directorul general al summitului COP28, a declarat luna aceasta pentru Reuters că obiectivul este de a asigura câteva sute de milioane de dolari americani pentru fondul de daune climatice în timpul evenimentului. El a spus că are „speranța” că Emiratele Arabe Unite vor contribui.

Un progres în ceea ce privește fondul pentru daune climatice – pe care națiunile mai sărace îl cer de ani de zile – ar putea ajuta la ungerea roților pentru alte compromisuri.

Cu toate acestea, la începutul summitului, țările sunt împărțite între națiunile europene și statele vulnerabile din punct de vedere climatic, care cer un acord pentru înlocuirea combustibililor fosili cu energie curată în următoarele decenii, și producătorii de petrol și gaze care încearcă să păstreze un rol pentru sursele tradiționale de energie.