15.3 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 22:18

Summitul şefilor de stat şi de guvern SEECP, miercuri, la Cotroceni

Summit-ul şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) începe la 10.30

Basescu bolnav 2

Preşedintele Traian Băsescu găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, Summit-ul şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), unde va participa, ca invitat, şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle.

Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, la ora 10.30, la Palatul Cotroceni, în Holul de Onoare va avea loc primirea oficială a şefilor de delegaţii şi fotografia oficială, iar la ora 11.00, în Sala Unirii, se va desfăşura Prima sesiune plenară a SEECP.

La 12.35, în Holul de Onoare va avea loc fotografia de familie, iar la 13.00, la Muzeul Naţional Cotroceni, Salonul Florilor, va avea loc un dejun oficial oferit de preşedintele României în onoarea şefilor de delegaţii care participă la SEECP.

La 14.30 se va desfăşura cea de-a Doua Sesiune plenară a SEECP, iar la 16.15, în Salonul Ambasadorilor va avea loc o conferinţă de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a preşedintelui Republicii Albania, Bujar Nishani.

Administraţia Prezidenţială a precizat într-un comunicat de presă că la Summit urmează să participe cele 12 state membre din regiune: Republica Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Elenă, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei.

De asemenea, vor participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Priştinei, comisarul european pentru Extindere, Štefan Füle, şi secretarul general al Consiliului Cooperarii Regionale (RCC), Goran Svilanović.

Cea de-a treia reuniune a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de România, care a fost dedicată prezentării activităţilor Preşedinţiei-în-exerciţiu române a SEECP şi discutării ultimelor evoluţii la nivel regional, a avut loc vineri, la Bucureşti.

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), înfiinţat în 1996, este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată care a fost concepută ca expresie a solidarităţii dintre statele din zonă. Statele participante la SEECP sunt Republica Albania, Bulgaria, Republica Elenă, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Republica Serbia, Republica Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru şi Republica Slovenia.

România deţine mandatul de Preşedinţie-în-exerciţiu al SEECP 2013-2014.

R.D.