28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:39
No menu items!

Summit de urgență la Bruxelles, joi seară. A fost chemat și Klaus Iohannis

spot_img

Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat, miercuri după-amiază un summit de urgență pentru joi seară, la ora 19.00, la Bruxelles, cu liderii tuturor celor 27 de state ale Uniunii Europene. La summit va fi prezent și Klaus Iohannis.

Summitul va avea ca principală temă ultimele evoluţii în criza din Ucraina, modul în care poate fi protejată „o ordine internaţională bazată pe reguli”, modul în care „Rusia poate fi trasă la răspundere pentru actele sale” şi modul în care „Ucraina şi poporul său pot fi susţinute suplimentar”, conform unui comunicat oficial.

„Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă dreptul internaţional, precum şi integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Ele aduc de asemenea atingere ordinii de securitate europeană”, a anunţat preşedintele Consiliului European în același comunicat.

„Recursul la forţă şi coerciţie pentru a modifica frontierele nu-şi are locul în secolul al XXI-lea. Ţin să vă mulţumesc pentru unitatea de care aţi dat dovadă în aceste ultime zile, în special prin adoptarea rapidă astăzi a unui set de sancţiuni de către Consiliu”, a adăugat Charles Michel.

Sancţiunile au fost aprobate în unanimitate de miniştrii afacerilor externe ai Celor 27. Ele îi vizează în special pe deputaţii ruşi din Duma de Stat, dar şi de indivizi şi entităţi „care contribuie la subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, a suveranităţii şi independenţei sale”.

E. Stan