13.3 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021 - 1:19

Sugestia plenului CSM: Procedura de numire a procurorilor-șefi trebuie amânată

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sugerează, într-un comunicat de presă, că procedura de desemnare în funcții de conducere a procurorilor – șefi ar trebui amânată, având în vedere actualul context al “instabilității tipice interimatului funcției de ministru al justiției”. 

“Consiliul Superior al Magistraturii va rămâne întotdeauna echidistant politic, singura cale de a garanta independența justiției.

Plenul, cu majoritate, consideră că este esențial ca magistrații prin întregul lor comportament să nu creeze percepția că potențează elemente valorificate de unii politicieni în disputele dintre aceștia.

De asemenea, Plenul condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic.

Plenul remarcă faptul că procedura a fost inițiată intempestiv de un ministru al justiției în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanșa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanței factorului politic în cadrul acestor numiri.

Declanșarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleași condiții legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanței factorului politic, iar această contradicție evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparența unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecințe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfășurată de aceștia.

Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparține exclusiv puterii executive, însă Plenul îşi manifestă îngrijorarea că inițierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilități tipice interimatului funcției de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanța, coerența şi finalitatea unei astfel de proceduri”, subliniază reprezentanții CSM în comunicatul de presă publicat joi. 

Emanuel Stan